Olijfboom – Niets geeft ons zo’n mediterraan gevoel als de oude olijfboom met zijn grillige takken en holle stam. Een eigen olijfboom, voor velen is dat niet langer een wens maar een realiteit. Dit icoon uit het Middellandse zeegebied is een graag geziene immigrant.
Er zijn olijfbomen die meer dan 1000 jaar oud zijn, maar deze kranige oudjes kom je hier niet snel tegen. Of het moet een in een arboretum of hortus zijn. Normaal gesproken worden de bomen tussen de 300 en 600 jaar. Dan spreek je over een kwetsbare leeftijd die om nauwkeurige verzorging vraagt. Maar ook deze leeftijden zijn schaars in onze siertuinen.

Olijfboom

De olijfbomen die in Nederland te koop zijn, zijn goeddeels afkomstig van kwekerijen uit Zuid-Europa. De meeste jeugdig en vitaal. In de binnenlanden opgekweekt en winterhard en ziektebestendig gemaakt, zodat ze in onze regio kunnen overleven.

De stamomtrek van de olijf zegt iets over de leeftijd van de boom. Een olijfboom groeit circa 1 centimeter stamomtrek per jaar. Als 50 plusser neemt de groei enigszins af.

olijfboom

Verzamelaars en jagers

Ons land telt een aantal goede olijfboom-specialisten. Bedrijven met een breed, her en der verzameld, aanbod en degelijk service. Grote jongens die van aanschaf tot nazorg de consument alles uit handen nemen, van a tot z.
Toch zie je de laatste jaren dat de tuinbezitter geëmancipeerder raakt. Sommige zijn echte jagers. Omdat de reguliere tuincentra niet alles verkopen wat men vraagt, gaat men zelf op zoek naar gespecialiseerde kwekerijen van bomen en grote struiken. Daar wordt het gewenste bijeen gezocht en naar de achtertuin vervoerd. Niet zelden wordt dat vervoer zelfstandig geregeld. Bomen of struiken per pallet versturen, het kost nauwelijks moeite om dit te organiseren. Lastiger blijft om de juiste esdoorn, vijg of sinaasappelboom uit te zoeken. Maar goed, terug naar de olijf.

olijf

Olijf: bloei en vrucht

De kans dat die gaat bloeien, neemt toe als de winters niet te koud zijn er in het voorjaar van veel zonuren genoten kan worden. Onder deze ideale omstandigheden geeft de boom in de late lente en vroege zomer crèmekleurige bloemen, met kans op vruchtzetting. Maar wil je plukken van je eigen boom, dan moet je wel geduld hebben. Bovendien moet de standplaats van de mediterrane boom gunstig zijn. Lekker beschut en wortelend in een klei-zandachtige bodem; wat vochtig, maar goed doorlatend, want natte wortels zijn funest.

Olijf verzorging

Natuurlijk wil je goed voor je olijf zorgen. Een boom die zulke fijne associaties geeft, verdient dat ook. Wat kan je doen?

Vorst
Wat oudere olijfbomen kunnen wel wat vorst verdragen, maar wil in het geval van een strengere, of langere winterperiode zekerheid, pak dan de boom in met bijvoorbeeld stro en jute. Ook de kluit. Let op: de plant moet kunnen blijven ademhalen.

Water
Goede drainage is belangrijk. Als olijven in een kuip staan, leg dan onder in de kuip een bodempje van potscherven of kleikorrels. En zorg voor een gat onder in de kuipbodem.

Snoei
Snoeien is eigenlijk niet nodig. Laat de olijf zijn gang gaan. Goed voor de bloei. Kort hoogstens de wat langere takken in voor een compacte bol. Let op: een olijf die vrucht draagt doet dat nooit twee maal aan dezelfde tak. Takken die vruchten hebben gedragen kunnen dus gesnoeid worden.

Bemesting
Eventuele bemesting vindt plaats in het voorjaar, bij voorkeur in de vorm van een langzaam werkend bemestingsmiddel.

olijf

Appeltern-Tip

Als een olijfboom goed verzorgd wordt, heeft hij over het algemeen geen last van ziekten of plagen. Wel kan bladval optreden. Ook wintergroene heesters en bomen vernieuwen om de zoveel tijd hun blad. Het is dus niet abnormaal als de plant af en toe wat blad laat vallen. Treedt plotseling veel bladval op, dan is er iets niet in orde met de standplaats: te droog of te nat, of -vooral bij de overwintering- de plant staat te donker. Hetzelfde geldt voor het plotseling afvallen of verschrompelen van de vruchten als dit gebeurt voordat het groeiseizoen afgelopen is.

Fotocredits bij dit artikel
– foto 1: the-bialons-ztB6AOiu0zM-unsplash
– foto 2: paul-la-rosa-fHxCtld_ahw-unsplash
– foto 3: nazar-hrabovyi-lIuxlN0zSjs-unsplash
– foto 4: Appeltern