Hybride rijden – Wil je graag hybride rijden? Maar twijfel je nog? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Over hybride rijden is tegenwoordig immers veel te doen. Het wordt ook wel het nieuwe rijden genoemd. Toch is nog niet iedereen bekend met de talloze voordelen. Want welke voordelen heeft een hybride auto? Wat is een hybride auto eigenlijk? In dit artikel lees je alles wat je moet weten om een weloverwogen beslissing te kunnen maken.

Hybride rijden

hybride rijden

Wat is een hybride auto?

Hybride betekent eigenlijk een kruising tussen twee verschillende dingen. In dit geval tussen een doorsnee brandstof auto en een elektrische auto. We kennen allemaal het verschil. Kies je echter voor hybride, dan heeft deze zowel een verbrandingsmotor als een oplaadbare accu. Je krijgt dus eigenlijk het beste van twee werelden. Het wordt ook wel als goede tussen optie beschouwd als je een elektrische auto nog te ver vindt gaan, maar wel minder brandstof wil verbruiken. Een hybride auto heeft veel voordelen.

Fiscale voordelen

Veel mensen worden afgeschrikt als ze de aanschafprijs van een nieuwe hybride auto zien. Deze is in de meeste gevallen duurder dan een traditionele brandstof auto. Dit betekent echter niet dat je op de lange termijn ook daadwerkelijk meer kwijt bent. Daarnaast beginnen hybride auto’s steeds meer gewoon te worden. Steeds meer grote automerken kiezen voor hybride modellen. Zo is de hybride Mitsubishi één van de populairste hybride auto’s van dit moment. En voor een hele aantrekkelijke prijs.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat een hybride auto hoogstwaarschijnlijk zuiniger kwijt. Zeker in de huidige tijd is dit een prettig idee. Dat betekent dat je in elk geval veel minder geld kwijt zult zijn aan brandstof. Daarnaast levert een hybride auto ook nog eens talloze andere fiscale voordelen op. Dit komt met name doordat de overheid dit nieuwe rijden verder wil stimuleren. Zo is er tot 2024 sprake van een korting op de motorrijtuigenbelasting als de CO2-uitstoot lager is dan 50 gram per kilometer. Houd er wel rekening mee dat niet alle hybride auto’s deze norm halen. Dit geldt enkel voor de plug-in hybride.

Ook is er onderzoek gedaan naar de onderhoudskosten van een brandstof auto en een plug-in hybride. Hieruit bleek dat je met een plug-in hybride minder naar de garage hoeft en dus ook op de lange termijn meer geld bespaart.

Automatische versnellingsbak

Wie nu nog gewend is om handmatig te schakelen, zal aangenaam verrast worden door een hybride auto. Deze zijn namelijk voor het overgrote deel standaard uitgevoerd met een automatische versnellingsbak. Dit zorgt ervoor dat heel ontspannen kunt rijden. Dit is een stuk prettiger als je veel korte stukjes of file rijdt. Daarnaast kiest de auto zelf de beste versnelling uit. Hierdoor rij je meestal ook een stuk zuiniger.

Beter voor het milieu

Een van de grootste voordelen van hybride rijden is dat het veel beter voor het milieu is. Een hybride auto stoot veel minder schadelijke stoffen uit, waardoor autorijden minder slecht voor het milieu is.

TIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Is een elektrische step echt groen en duurzaam?

Fotocredits
-introfoto, Matthias Heyde op Unsplash
-vrouw met blad, Mert Guller, op Unsplash