HILVERSUM – Groene blaadjes die dwars groeien met daartussen bloemen en nog eens bloemen. Dendrobium is een orchidee die echt in alles afwijkt van de rest van de familie. Dendrobium onderscheidt zich van andere orchideeënsoorten door het trosje bloemen dat zich vormt bij de oksel bij elk blad.

Dendrobium

De bloemen geven een heerlijke geur. Met de bijzondere bloeiwijze aan de stam heeft Dendrobium een heel ander uiterlijk dan de meeste orchideeën. De plant bloeit minimaal 8 weken met forse bloemen van vijf tot acht cm breed. De kleur varieert van geheel wit over geel en oranje, tot rood en paars en combinaties daarvan.

dendrobiumSymboliek
De naam komt van het Griekse ‘dendron’ dat boom betekent en ‘bios’ dat voor ‘leven’ staat. Veel Dendrobiumsoorten staan erom bekend uitstekend tolueen (het belangrijkste ingrediënt van thinner) en xyleen (oplosmiddel voor harsen en vetten) uit de lucht te kunnen zuiveren. Daarom worden ze als natuurlijke luchtverfrissers gezien.

Herkomst
In het wild groeit deze orchidee zowel in de koele bergen van de Himalaya tot in de jungle van Nieuw-Guinea en de woestijn van Australië, meestal op takken van bomen als epifyt (dat wil zeggen dat ze groeien op andere planten en bomen zonder daar voedsel aan te onttrekken). Het is een sterke plant, die warme dagen en koude nachten kan hebben. Er zijn ongeveer 1200 verschillende soorten Dendrobium. De orchidee is in het westen bekend sinds 1799, toen Olof Schwartz hem voor het eerst beschreef.

Verzorging van Dendrobium
– Standplaats: bij voorkeur licht, maar geen direct zonlicht.
– Laat de kluit eens in de 10-14 dagen een half uurtje onder water met een kleine dosis orchideeënvoeding, daarna goed laten uitlekken.
– Als de lucht binnen heel droog is, kunnen de knoppen van orchideeën het beste dagelijks even worden verneveld. Dat voorkomt dat ze uitdrogen en niet meer opengaan.
– Uitgebloeide bloemen even wegplukken, woonplant verder met rust laten.
– Dendrobium staat erom bekend nogmaals te bloeien bij wie een paar maanden geduld kan opbrengen.
Bron: Mooiwatplantendoen.nl

plantplezier en dendrobium

Wil je meer weten over Dendorbium? Kijk dan morgenmiddag naar Robs Grote Tuinverbouwing en lees de column op Plantplezier van tuinman Ivo.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.
Hier onder de volledige lijst van planten die in de uitzending van 28 januari zijn gebruikt.

Tuinplanten
Winterheide
Skimmia
Euonymus pierrolino Sense
Sarcococca
Conifeer
Sedum acre (bodembedekker)
Enkianthus campanulatus
Choisya
Festuca, Intense Blue
Trachycarpus
Olijf
Eucalyptus ‘Azura’
Eriobotrytria, Japanse mispel
Vijg
Lithodora
Hyacinten ‘Blue Pearl’ en ‘Purple Sensation’
Narcis Tête a Tête
Cornus mascula, gele Kornoelje
Quercus suber
Edgeworthia chrysantha
Japanse Azalea
Pachysandra
Tulp, bol op pot
Iberis sempervirens, Scheefkelk
Erysimum
Helleborus Gold Collection
Prunus incisa‚ Kojo-no-mai

Snijbloem
Dianthus, Anjer

Kamerplant
Dendrobium
Yucca
Fatsia jap. Spiderweb
Sansevierea
Dieffenbachia
TiSento Calandiva
Ficus benjamina
Zamioculcas
Aeschynanthus, Lipstickplant