Duurzame orchideeën – De orchidee is in vele vormen verkrijgbaar, waarvan de meest populaire soort de Phalaenopsis is. Wist je dat de plant maar liefst 25.000 varianten telt! Daarmee zit er altijd een vorm of kleur tussen die past bij je interieur. De orchidee is dan ook al jaren een van de meest populaire bloeiende kamerplanten en siert vele huiskamers in Nederland. Bij plantcentraal.nl kan je een orchidee kopen rechtstreeks vanaf de kweker. De orchideeën worden vers vanuit de kas van de kwekerij verstuurd, zonder tussenkomst van groothandel en tuincentrum. Dat is niet alleen heel gemakkelijk, maar ook nog eens een duurzame keuze.

Duurzame orchideeën

Bewuste keuze voor natuur en klimaat

“De aangesloten kwekers zetten in op duurzaamheid, waar dat mogelijk is”, vertelt Maikel Dekkers, eigenaar van de webwinkel. “De orchideeën komen van vijf gespecialiseerde orchideekwekers die samen werken aan een duurzame productie van de plant. Dat zit hem bijvoorbeeld in het behalen van duurzame certificaten, waaronder PlanetProof. Dat is een onafhankelijk keurmerk, dat staat voor duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen en sierteeltproducten. Alleen kwekers die aan de eisen voldoen mogen het gebruiken. Door producten met dat keurmerk te kopen, maak je een bewuste keuze voor de natuur, klimaat en dier”.

Naast het voldoen aan de certificering werken de kwekers ook aan milieuvriendelijke oplossingen. “Denk dan aan biologische gewasbescherming en duurzame verpakkingen. Maar ook het verlagen van de CO2 uitstoot. Dat gebeurt onder andere door de vrijgekomen warmte tijdens het opwekken van stroom te gebruiken om de kas mee te verwarmen. Ook afvalstromen worden gescheiden en gerecycled”.

Duurzame orchideeën

Top 5 orchidee soorten

Het assortiment varieert gedurende het jaar, afhankelijk van de beschikbaarheid. Maar er is altijd genoeg keuze voor een fleurige plant. Alle orchideeën op de webwinkel komen van een kweker met certificaten. De top 5 duurzame orchideeën hebben we alvast voor je op een rijtje gezet. Leuk voor jezelf, of om aan iemand cadeau te geven!

vlinderorchidee

1- Phalaenopsis

Dé meest populaire en bekende orchidee soort is de Phalaenopsis. Deze soort wordt ook wel ‘vlinderorchidee’ genoemd en groeit oorspronkelijk in bomen. De bloeiduur van deze soort is erg lang: tot wel drie maanden aaneen.

geurende orchidee

2- Cambria

Dit is een kruising tussen verschillende planten. Deze soort komt in de natuur dan ook niet voor. De bekendste soort onder de Cambria’s is de Nelly Isler. De bloem heeft een heerlijke geur en bloeit 3 tot 4 weken.

boomorchidee

3- Dendrobium

De Dendrobium soort komt wel in de natuur voor. Daar groeit hij aan bomen en op rotsen. Daar komt ook de naam vandaan. Dendron is namelijk het Griekse woord voor boom.

Miltonia orchidee

4- Miltonia

Deze soort wordt ook wel ‘Viooltjesorchidee’ genoemd en groeit in de natuur langs rivieroevers. Oorspronkelijk komt deze orchidee uit Zuid-Amerika.

tijgerorchidee

5- Oncidium

Deze ‘Tijgerorchidee’ groeit op bomen en rotsspleten. Deze soort houdt wel van een koele omgeving en heeft een bloeitijd van ongeveer 6 tot 8 weken.