Leuke banen duurzaamheid – Overal waar we om ons heen kijken speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Steeds meer mensen en bedrijven vinden het belangrijk om duurzaamheid mee te nemen in het leven of werk. Dit is ook te zien op de arbeidsmarkt. Momenteel is de overheid op zoek naar werknemers die graag met duurzaamheid willen werken, er zijn veel verschillende vacatures beschikbaar waar jij een belangrijke rol in kunt spelen. In dit artikel bespreken we vier banen bij de overheid die geschikt zijn voor duurzaamheid liefhebbers zodat jij een steentje bij kan dragen aan een betere omgeving.

Leuke banen duurzaamheid

Beleidsmedewerker duurzaamheid

Hou jij ervan om helemaal op te gaan om plannen te implementeren? Dan is beleidsmedewerker duurzaamheid misschien wel iets voor jou. Als beleidsmedewerker duurzaamheid ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en inzetten van duurzaamheidsbeleid binnen een gemeente, provincie of ander overheidsorgaan. Je zal advies geven aan het bestuur over duurzaamheidsvraagstukken en draagt bij aan het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Vacatures duurzaamheid voor beleidsmedewerkers zijn te vinden bij verschillende overheidsinstanties, zoals gemeenten en provincies.

Beleidsmedewerkers kunnen zowel in dienst zijn bij de overheid maar ook als zelfstandige consultant werken. Het is een veelzijdige baan waarbij je echt het verschil kunt maken op het gebied van duurzaamheid.

Duurzaamheidsadviseur

Weet jij echt alles over duurzaamheid en hou jij er van om een diverse baan te hebben? Dan is duurzaamheidsadviseur misschien wel iets voor jou! In deze rol ben je verantwoordelijk voor het adviseren van bedrijven, overheden en andere organisaties op het gebied van duurzaamheid. Je helpt hen bij het ontwikkelen van duurzame plannen en het implementeren van duurzame maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het verduurzamen van bedrijfsprocessen, het verminderen van de CO2-uitstoot of het promoten van groene energie.

Een organisatie die hierbij kan helpen is Kenonz Detachering, een detacheringsbureau dat gespecialiseerd is in het bemiddelen van professionals in de publieke sector. Zij hebben regelmatig vacatures voor adviseurs op het gebied van duurzaamheid.

Dit zijn 4 leuke banen duurzaamheid bij de overheid

Foto: Christina Morillo, op Pexels.

Energiecoördinator

Ben jij iemand die denkt dat alles nog beter gebruikt kan worden? Dan is de rol van energiecoördinator wat voor jou! Als energiecoördinator ben je verantwoordelijk voor het beheren en optimaliseren van het energieverbruik binnen een organisatie. Je krijgt de verantwoordelijkheid om energieverbruik te monitoren, het identificeren van energiebesparingsmogelijkheden en het implementeren van duurzame energieoplossingen.

Energiecoördinatoren zijn vaak werkzaam bij gemeenten, provincies of andere overheidsinstellingen waar duurzaamheid hoog op de agenda staat. Zij spelen een belangrijke rol in het verduurzamen van de energievoorziening en het verminderen van de CO2-uitstoot.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Een groene baan is een baan met perspectief

Milieudeskundige

Vind jij het leuk om overal en nergens te werken? Als milieudeskundige ben je verantwoordelijk voor het adviseren en controleren van bedrijven en overheden op het gebied van milieuwetgeving en milieubeleid. Je zult milieueffectrapportages beoordelen, vergunningen controleren en advies geven over milieuvriendelijke oplossingen.

Milieudeskundigen zijn tegenwoordig onmisbaar om milieuvervuiling en klimaatverandering tegen te gaan. Je zal bijdragen aan een duurzamere samenleving door milieuregels te controleren en milieubewust gedrag te stimuleren.

Fotocredits introfoto: George Milton, op Pexels.