4 CV tips – Heb je weinig werkervaring of ben je net afgestudeerd? Wil je gelijk solliciteren naar die geweldige tuinier job? Een dilemma of een buitenkans? Beide gedachten zijn waar. Maar hoe begin je nu eigenlijk aan je cv? Een veel voorkomend probleem is dat je uren voor je uitkijkt en niets op papier krijgt. Dit artikel helpt je op weg om net die perfecte cv te schrijven voor tuinier jobs. Wees creatief en gebruik de 4 CV tips als leidraad.

4 CV tips voor een groene baan

1- Vervang je werkervaring door vaardigheden

Over het algemeen start iedereen met zijn persoonlijke informatie en een bondige samenvatting. Dit is meestal een kleine alinea waarin je alle werkervaring en kwalificaties vermeld. Vermeld deze gegevens in omgekeerde chronologische volgorde, zodat de toekomstige werkgever een duidelijk beeld heeft van je laatste werkervaringen. Vaak blijkt dat de meeste afgestudeerden weinig werkervaring hebben opgedaan. Hierdoor blijft deze sectie van de cv veelal oningevuld. Doe dit niet. De werkgever wil namelijk graag zien dat je bepaalde vaardigheden hebt om de groene baan uit te voeren.

Slim idee

Voor zij die weinig werkervaring hebben, is het veranderen naar vaardigheden een slim idee. Zo krijgt je toekomstige werkgever een duidelijk beeld van wie je bent en wat je kan. Misschien ben je goed in communicatie of heb je een sterke werkethiek? Vul dit dan ook zo in.
Lieg nooit op je cv over eerdere werkervaringen. Het zou maar eens kunnen dat je toekomstige werkgever navraag doet, zodat blijkt dat je gelogen hebt. Daar gaat je mooie kans op die nieuwe baan.

2- Vermeld je opleidingen en eventuele certificaten voor meer slaagkans

Onderscheid jezelf bij het opstellen van je cv. Gebruik gerichte trefwoorden voor meer slaagkans. Dit kunnen woorden zijn zoals tuinier, ervaren, groene vingers, etc. Door dit toe te passen vergroot je de kansen op een sollicitatiegesprek.
Opleidingen geven een duidelijk beeld van je vergaarde kennis. Voeg eventuele cursussen over tuinieren die je hebt gevolgd toe en belicht dit met behaalde certificaten. Laat zien dat je voldoende kennis bezit om de functie uit te oefenen.
Let er ook op dat de laatstgenoemde opleiding als eerste moet worden vermeld. Daarnaast kunnen alle door jou doorlopen software-vaardigheden in je voordeel werken. Denk dan vooral aan Powerpoint of bepaalde tuinierprogramma’s.

Vergeet ook niet om je talen te benoemen. Misschien staat de perfecte vacature in het buitenland. Geef altijd een toelichting, zoals hieronder staat vermeld.

Taal

Spreekvaardigheid

Schrijfvaardigheid

Engels

Goed

Redelijk

Nederlands

Moedertaal

Uitstekend

Het is lastig om referenties te vergaren als je geen werkervaring hebt opgedaan. Toch mag dit onderdeel niet in je cv ontbreken. Contacteer desnoods een oud-werkgever van een vakantiebaantje om toch direct een goede indruk te maken.

4 CV tips

3- Een mooie CV schrijven? Volg de laatste regels.

De regels om een cv te schrijven zijn constant in beweging. Daarnaast zal de cv van een advocaatfunctie ook anders geformuleerd zijn dan voor een tuinier. Dit onderstaand voorbeeld geeft duidelijk een stappenplan weer, waar je je aan kunt houden.

  • Persoonsgegevens

Naam, adres, postcode etc. Vergeet niet om een duidelijke foto in te voegen.

  • Werkervaring

Plaats je laatst uitgevoerde werkervaring bovenaan. Specificeer deze positie met alle opgedane vaardigheden. Benoem in dit onderdeel alle belangrijke key-woorden die ook in de vacature beschreven staan. Vergeet ook niet om alle stageplekken op te schrijven.

  • Educatie

Gebruik dezelfde volgorde als bij de werkervaring. Benoem ook alle behaalde certificaten en/of afgemaakte cursussen.

  • Referenties

Plaats alle gegevens van iedere oud-werkgever in dit onderdeel van de cv. Vergeet niet om alle contactinformatie van deze werkgever te delen met je eventuele nieuwe werkgever.

4- Een goede indruk maken? Deel je passie via een motivatiebrief!

Een motivatiebrief geeft een duidelijk beeld van je passie om de toekomstige rol als tuinier te vervullen. Deze brief moet een bondig verhaal worden, waarin je al je vaardigheden benoemt. Maak er geen langdradig verhaal van. Schrijf een persoonlijk voor een betere indruk. Rakel eventueel een stukje verleden op. Hiermee geef je aan waar je passie voor tuinieren vandaan komt. Vergeet ook niet om je toekomstplannen duidelijk te vermelden. De toekomstige werkgever is tenslotte altijd op zoek naar gedrevenheid.

Wees eerlijk en open, maar wordt niet te overmoedig. Want bij een eventueel sollicitatiegesprek zul je wel alle informatie moeten onderbouwen. Bereid je dus goed voor op dit gesprek. Deze 4 CV tips zullen je beslist helpen. Veel succes.

Fotocredits introfoto, Noorulabdeen Ahmed, op Unsplash.