Dracaena – Dracaena is decoratief, rustgevend en door het vele blad nog luchtzuiverend ook. Prachtige bladeren in hippe kleuren aan een stevig stammetje. Een echte statement-plant met een exotische uitstraling. En een plant die juist in januari populair is bij de consument, wat ongetwijfeld te maken heeft met het feit dat een forse Dracaena een waardige opvolger is van de kerstboom.

Dracaena

Kleuren en vormen

Dracaena is hoge, volle kamerplant- of boom met een of meerdere stammen. Hieruit groeien schitterende bladeren in groen, geel en goud, met soms wat roze of rood. Er is keuze uit veel variëteiten blad: klein, fijn en puntig of juist groot en zacht. Wat alle soorten gemeen hebben, is dat het schitterende planten zijn die in elke woonstijl passen.

dracaena_bladNauwelijks onderhoud

En dat ze makkelijk in het onderhoud zijn. De plant slaat vocht op in de stam en is dus bestand tegen een keertje vergeten om water te geven. Door de wat palmachtige vorm heeft deze woonplant een stoere, tropische uitstraling die elk interieur iets exotisch geeft en fraai combineert met kamerbomen die kleiner blad dragen. Daarnaast helpt de plant het binnenklimaat schoon te houden. Volgens de NASA Clean Air studie is Dracaena een krachtige luchtzuiveraar. Dracaena is verkrijgbaar als woonplant, maar ook in het formaat kamerboom. In de tropen wordt Dracaena eveneens gebruikt als tuinplant.

Symboliek

Dracaena is afgeleid van het Griekse ‘drákaina’ wat vrouwtjesdraak betekent. Het verwijst naar de hars van de draco-variëteit. Die is helderrood, waar namen als drakenplant of drakenbloedboom vanaf zijn geleid. De hars wordt gebruikt in de verfindustrie. De plant is het natuurlijk symbool van Tenerife. In Icod de los Vinos staat de grootste én oudste Drakenboom ter wereld, El Drago Milenario genaamd (de duizendjarige draak). Dat is een tikje overdreven, de plant is eerder tussen de 250 en 350 jaar oud.

Drago_MilenarioHerkomst

In het wild groeit Dracaena vooral in Afrika en op nabijgelegen eilanden als Madeira, de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden. Al komen er ook een paar soorten voor in Zuid-Azië en eentje in Centraal Amerika. Er zijn variëteiten die echt op een boom-met-stam lijken, maar ook robuuste struikvormen. Ze kunnen heel oud worden en sommige soorten krijgen in het wild een heel aparte vorm, die rechtstreeks uit de oertijd lijkt te komen. De plant is in het westen bekend sinds 1752 en sinds 1880 populair als woonplant.

foto: Drago Milenario, Daniel Muǹoz
met dank aan: mooiwatplantendoen.nl