Duurzaam shoppen – In een wereld waarin we steeds beter zien hoe onze consumptie het milieu beïnvloedt, is duurzaam shoppen superbelangrijk. Gelukkig zijn er steeds meer merken die zich inzetten voor duurzaamheid. Als je niet weet waar je moet beginnen, ben je hier aan het juiste adres! We geven je een aantal handige tips om duurzaam te shoppen. Doe je mee? Lees dan snel verder!

Duurzaam shoppen

Kies voor kwaliteit en tijdloze items

Een van de beste stappen naar duurzaam shoppen is het kiezen van kwaliteit en tijdloze items. Vermijd fast fashion die snel versleten is. Investeer in kleding die lang meegaat en die je vaak kunt dragen. Ga voor tijdloze basics die je eindeloos kunt combineren. Zo hoef je niet elke seizoen nieuwe kleding te kopen en help je mee aan een duurzamere mode-industrie. Goedkoop is duurkoop geldt hierbij ook, dus zie kleding als een investering!

jeans van een zachte denim – met de hand gevlochten van plantaardig zeegras

Koop tweedehands of vintage

Bijdragen aan duurzaam shoppen kan ook door tweedehands of vintage kleding te kopen. Door kleding een tweede leven te geven, verleng je de levensduur en voorkom je dat het op de vuilnisbelt belandt. Het is ook goed voor je portemonnee. Bezoek lokale kringloopwinkels of markten en ontdek unieke items. Online zijn er ook veel platforms voor tweedehands kleding, zoals edenschwartz.nl.

Kies voor duurzame merken en lokale productie

Gelukkig zijn er steeds meer merken die duurzaamheid en ethische productie hoog in het vaandel hebben. Eden Schwartz is een voorbeeld van zo’n merk. Hun kleding wordt gemaakt van biologisch katoen en gerecyclede materialen, en geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Door voor merken als Eden Schwartz duurzame kleding te kiezen, steun je een duurzamere mode-industrie en kun je met een gerust hart shoppen.

Een andere manier om duurzaam te shoppen is door te kiezen voor lokaal geproduceerde kleding. Dit vermindert de impact van transport op het milieu en steunt lokale ondernemers. Je kunt vaak ook beter controleren onder welke omstandigheden de kleding is geproduceerd. Kijk daarom eens naar merken die lokaal produceren en bijdragen aan een duurzamere mode-industrie.

Let op keurmerken en certificeringen

Als je duurzaam wilt shoppen, let dan op keurmerken en certificeringen. Deze geven aan dat een product aan bepaalde duurzaamheidsnormen voldoet en dat er rekening is gehouden met mens, dier en milieu. Zo kun je meteen zien of iets enigszins duurzaam is of niet. En hoef je merken niet op hun mooie verkooppraatjes te geloven. Waar moet je op letten? Kijk bijvoorbeeld naar het GOTS-keurmerk voor biologisch katoen of het Fair Wear Foundation keurmerk voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Met producten die deze keurmerken hebben, weet je zeker dat je bijdraagt aan een duurzamere wereld.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bamboe-kledinglijn MZuri voor klimaat en huisvesting

Fotocredits introfoto: Ready Made, op Pexels.