Uitvaart – Een duurzame bloemenkeuze draagt bij aan een milieuvriendelijke uitvaart. Duurzaamheid is erg belangrijk. Men maakt tegenwoordig steeds vaker milieubewuste keuzes voor een uitvaart. Ook op deze emotionele dag mag er namelijk aandacht zijn voor de toekomst van onze planeet. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het duurzaam organiseren van een uitvaart, zoals het kiezen van de juiste bloemen.

Milieuvriendelijke Uitvaart

Seizoensbloemen voor een duurzame uitvaart

Bloemen zijn een belangrijk onderdeel van een begrafenis of crematie. Ze symboliseren medeleven en liefde. Echter, niet alle bloemen groeien het hele jaar door in Nederland. Daarom worden veel bloemen geïmporteerd, en dit brengt twee problemen met zich mee. Ten eerste is het importeren van bloemen en takken voor rouwboeketten niet milieuvriendelijk omdat er veel kilometers met een vrachtwagen of zelfs vliegtuig worden gemaakt. Daarnaast worden er in sommige landen veel bestrijdingsmiddelen gebruikt voor de bloementeelt.

Voor een milieuvriendelijke uitvaart is het dus aan te raden voor lokaal gekweekte seizoensbloemen en -takken te kiezen.

Zelf bloemen plukken

Na het overlijden van een dierbare begint het rouwproces. Het organiseren en voorbereiden van de uitvaart is hier een belangrijk onderdeel van. Sommige mensen, en vooral kinderen, hebben er baat bij zelf iets te maken wat met de overleden dierbare op zijn/haar laatste reis gaat. Een voorbeeld hiervan is een klein zelf geplukt boeket. Een zelf geplukt boeket, uit eigen tuin of een pluktuin, is een prachtig symbool van liefde en draagt bij aan een milieuvriendelijke uitvaart.

milieuvriendelijke uitvaart

fotocredits witte orchidee, Joanna Kosinska, op Unsplash

Vraag iedereen enkel duurzame bloemen te kopen

Veel mensen sturen een rouwboeket naar de nabestaanden of nemen deze mee naar de uitvaart. Om de uitvaart zo duurzaam mogelijk te maken wordt in de rouwkaart gevraagd om enkel duurzame bloemen mee te nemen, zonder inpakfolie.

Kleine details met een grote impact

Bij rouwboeketten hoort vaak plastic inpakfolie, iets dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Door de bloemist te vragen dit achterwege te laten creëren we minder afval, en een meer natuurlijke en duurzame sfeer tijdens de uitvaart. Ook het rouwlint wordt steeds vaker vervangen door een kaart of ‘lint’ gemaakt van gerecycled papier.

De meest duurzame optie voor een uitvaart is dus een onverpakt boeket van lokaal gekweekte seizoensbloemen, zonder traditioneel rouwlint of steekschuim blok.

Fotocredits introfoto, Mel op Unsplash.