Op het gebied van vloeren – Het kiezen van een duurzame vloer is een belangrijke stap naar een groener interieur. Niet alleen draagt het bij aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk, maar het kan op lange termijn ook heel wat kosten besparen. Het maken van duurzame vloerkeuzes heeft dus genoeg voordelen! Lees het onderstaande artikel eens door en ga ermee aan de slag in je eigen woning.

Op het gebied van vloeren

Vloeren met een lange levensduur

Een belangrijke factor bij het kiezen van een duurzame vloer, is de gemiddelde levensduur ervan. Hoe langer de vloer meegaat, hoe duurzamer het is. Verdiep je goed in verschillende materiaalsoorten en investeer liever wat meer geld in een product van hoogwaardige kwaliteit. Laat je bovendien goed informeren over het juiste onderhoud. Soms is het nodig om speciale schoonmaakmiddelen te gebruiken of bijvoorbeeld voorzichtig om te gaan met vocht en water. Bij een echte houten vloer is het verstandig om het te laten reinigen en behandelen door een specialist. Professioneel parketvloer onderhoud geeft het hout weer een frisse uitstraling en zal ook de totale levensduur verlengen.

Tweede leven voor je vloer

Het allerbeste wat je kunt doen voor het milieu én voor je eigen portemonnee, is je huidige vloer opknappen en een tweede leven inblazen. Vaak is het nog helemaal niet nodig om het te vervangen. Dit soort opknapwerk is het meest effectief bij houten vloeren. Laat het oppervlak schuren, reparaties uitvoeren en het hout opnieuw behandelen. Het parket zal daarna weer als nieuw ogen. Op deze manier verminder je niet alleen de vraag nieuwe materialen, maar verminder je ook de hoeveelheid afval. Bovendien blijf je genieten van de charme van je oude vertrouwde vloer. Je kunt meer informatie vinden over professioneel parket onderhoud op vanhoudtvloeren.nl.

Duurzame keuzes op het gebied van vloeren

Geef je vloer een tweede leven. Goed voor portemonnee en milieu.

Duurzame alternatieven voor nieuw hout

Een milieuvriendelijk alternatief voor nieuw hout is gerecycled hout. Bijvoorbeeld afkomstig van oude gebouwen, schepen of pallets. Het kost meer tijd en energie om een vloer te leggen met gerecyclede materialen, maar het is wel een stuk duurzamer dan de aanschaf van nieuw hout. Spreekt de look van echt hout je erg aan, maar zie je toch op tegen het onderhoud? Kies dan voor een duurzaam alternatief zoals een PVC vloer met houtlook. Het straalt dezelfde warmte uit, maar is gemakkelijker in onderhoud.

Eco-vriendelijke vloerbedekking

Mocht je op zoek zijn naar vloerbedekking, zijn hier ook eco-vriendelijke opties voor beschikbaar. Tapijt gemaakt van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen of jute draagt bij aan een gezond interieur. Het is daarnaast aan het einde van hun levensduur goed te recyclen.

Fotocredits introfoto: Neven Krcmarek, op Unsplash.