Finishing Touches – Het wordt tegenwoordig een echte pre om duurzamer te leven. Zo moeten we steeds vaker keuzes maken met het oog op duurzaamheid, bijvoorbeeld hoe jij je woning inricht. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel zaken die je onder handen kunt nemen om je woning beetje bij beetje duurzamer te maken.

4 duurzame finishing touches

duurzame finishing touches

Foto, Kam Idris, op Unsplash.

1. Houten vloer

Een vloer is dé eyecatcher van de woning en mag niet vergeten worden om als je je woning gaat inrichten. Je wil natuurlijk wel een duurzame keuze maken. Kies bijvoorbeeld voor een vloer van hout uit een duurzaam bos. Een houten vloer lang mee en heeft het een mooie, robuuste uitstraling.

En als we het hebben over de finishing touch, mogen plinten niet vergeten worden. Plinten zorgen er natuurlijk voor dat de vloer en de muren mooi worden afgewerkt, maar plinten kunnen ook voor een bepaalde uitstraling zorgen. Zo heb je bijvoorbeeld mooie, elegante sierplinten, zoals een grenen plint die een klassieke uitstraling geeft. Daarnaast heb je ook strakke plinten die kant-en-klaar geleverd worden, MDF plinten. Er zijn dus verschillende soorten plinten waar je voor kunt kiezen, en met het oog op duurzaamheid is het belangrijk om voor plinten te kiezen die lang meegaan.

2. Groene tuin

Een tuin mag zeker worden gezien als een onderdeel van de woning. De tuin is immers ook de plek waar je het verschil kan maken als het aankomt op duurzaamheid. Denk maar aan het vergroenen van de tuin. Een groene tuin is namelijk veel koeler in de zomer dan een grijze (lees: betegelde) tuin. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een boom planten die zorgt voor een schaduwplekje in de tuin en misschien ook wel schaduw geeft op de woning. Ook is het belangrijk om jouw tuin te voorzien van vele bloemen en planten waar dieren op afkomen, zoals bijen en vlinders. Deze insecten in jouw tuin staan niet alleen gezellig, je kunt ze er ook een handje mee helpen. De insecten kunnen namelijk jouw planten weer bestuiven.

3. Tweedehands meubels

De inrichting van je interieur is erg bepalend voor de sfeer. Het moet natuurlijk wel gezellig, warm en sfeervol aanvoelen. Je kunt hiervoor de meubelboulevards afstruinen om op zoek te gaan naar de juiste meubels, maar in plaats daarvan kun je ook op zoek gaan naar tweedehands meubels.

Door tweedehands meubels te kopen in plaats van nieuwe meubels, kun je niet alleen flink besparen, het is ook nog eens heel duurzaam. Jij geeft de meubels namelijk een tweede leven. Bovendien is het ook nog eens een hele leuke bezigheid om op zoek te gaan naar leuke meubels. Desnoods kun je de meubels ook nog eens opknappen naar jouw eigen wens. Denk bijvoorbeeld aan een kast die je kunt verven of kunt beitsen. Hiermee creëer je unieke items die verder niemand heeft!

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Wat is egaline vloercoating en waarom is het duurzaam?

4. Gordijnen

Een woonkamer is pas gezellig als je de gordijnen hebt hangen. De gordijnen zijn dus zeker een finishing touch voor jouw woning, maar je kunt er ook voor zorgen dat dit een duurzame finishing touch wordt. Als je gordijnen moet uitzoeken met het oog op duurzaamheid, is het belangrijk om te kiezen voor een duurzaam materiaal. Denk maar aan linnen.

Een andere duurzame optie is om te kiezen voor gordijnen die het zonlicht tegenhouden, of juist de warmte in de ruimte binnenhouden. Met dit soort gordijnen hoef je minder snel de airco aan te zetten in de zomer, en kun je de verwarming een graadje lager zetten in de winter. Hiermee bevorder je niet alleen het wooncomfort, je zorgt er ook voor dat je de aardbol er een handje mee helpt. Alle kleine beetjes helpen!

Wel eens een schuifpui overwogen? Die kan je prachtig baankleden met gordijnen