Echinacea Raspberry Truffle – Echinacea staat van oudsher bekend om zijn geneeskracht. Het werkt weerstand verhogend en verbetert het immuunsysteem. Maar in de tuin valt de plant, afkomstig van de Noord-Amerikaanse prairie, vooral op door de verschillende kleurrijke grote bloemen. De naam Echinacea is afgeleid van het Griekse ‘echinos’, wat staat voor ‘(zee)egel’. Deze week in de schijnwerpers de Echinacea Raspberry Truffle, geteeld door Gerrie Snabel.

Echinacea Raspberry Truffle

Echinacea Raspberry Truffle

Door Florapodium
Aalsmeer

Zonnehoed

De Echinacea wordt vaak verwisseld met de Rudbeckia, omdat deze bloemen ontzettend veel op elkaar lijken. De Echinacea heeft echter een geneeskrachtige werking en de Rudbeckia niet. De Rudbeckia is in de volksmond beter bekend als Zonnehoed en komt vooral voor in het geel en roze.

Echinacea Raspberry Truffle

Koperrood

Zo’n drie jaar geleden is Gerrie Snabel begonnen met het telen van de Echinacea. Een flinke uitdaging want de bloem werd oorspronkelijk niet als snijbloem geteeld.
Mede door zijn inspanningen kunnen wij deze prachtige bloem nu ook in een vaas zetten. Omdat de bloemen meestal als potplant worden aangevoerd, bloeien ze vooral compact. Snabel selecteert deze potplanten op de langste soorten en produceert zo zijn snijbloemen.
Tussen de soorten die Gerrie teelt viel de Raspberry Truffle het meest op. De bronzen kleur verandert op de vaas naar een bijzondere kleur koperrood.

TIP: Het is belangrijk om genoeg blad van de bloem te verwijderen en de bloemen tussentijds opnieuw af te snijden.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Ilex verticillata Oudijk’s Orange, in de schijnwerpers

De teelt

Over het telen van Echinacea’s als snijbloem is nog niet veel bekend. Voor de medicinale teelt is het belangrijk dat een plant veel zware zaadknoppen heeft, maar voor de tuin is het beter om een compacte plant te telen.
Voor een snijbloem is het weer belangrijk om grote bloemen te krijgen met lange stelen. Voor Snabel een uitdaging om de juiste soorten te vinden waarmee hij verder kan telen.

Echinacea Raspberry Truffle

Lengte en kleur

Behalve lengte zoekt hij ook naar de juiste kleuren van het product. Het is altijd weer afwachten waar de markt naar vraagt en of het gewas sterk genoeg is om de winter te overleven en voldoende stelen te produceren.
Dit jaar teelt hij hij zo’n acht soorten. Zijn streven is om dit volgend jaar uit te breiden naar twintig.
Telen blijft een weg met vallen en opstaan. Zo had Snabel vorig jaar een prachtige, knalroze, dubbelbloemig soort. Maar door de late vorst van dit jaar heeft dit soort echter veel schade opgelopen. Hij gaat het volgend jaar weer proberen.
Er zijn gelukkig ook meevallers. De Ilex die naast zijn Echinacea’s staan, vangen elk jaar heel veel luizen, zodat hij de Echinacea niet hoeft te spuiten.

Meer over bloemen in de serie in de schijnwerpers.

Meer foto’s, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.