Ilex verticillata. Emiel is de derde generatie in het bedrijf Kwekerij Emiel de Jong. Zijn opa is begonnen als boomkweker en zijn vader heeft het bedrijf overgenomen. Emiels vader kocht in 1975 een stuk land waarop een kleine hoek Ilex Verticillata groeide. Daar ontstond zijn passie voor het product. Met stekken en vermeerderen heeft hij het bedrijf gemaakt zoals het nu is.

Ilex verticillata

Oudijk’s Orange

Vader de Jong is lang actief gebleven in het veredelen van verschillende soorten Ilex. Sinds 2007 heeft Emiel het bedrijf volledig overgenomen. Hij teelt inmiddels op 10 hectare die vol met Ilex staan.

wat een bessenpracht

Door Florapodium
Aalsmeer

In de schijnwerpers van deze week staat de Ilex Verticillata ‘Oudijk’s Orange’. Een oranje Ilex. Een bijzondere soort waarvan de bes lichter kleurt met de weken. De eerste snedes zijn wat donker van kleur. Dit heeft te maken met de donkere dagen buiten. Naarmate de bes groeit, wordt die ook lichter van kleur.

Bessen na twee jaar

De Ilex is een gewas dat om de twee jaar bloeit. In het jaar nadat de bessen zijn afgeknipt, vormen zich nieuwe uitlopers. Het tweede jaar komen de zijtakken. Die bloeien in juni.
De witte bloemen van de vrouwelijke planten dienen bevrucht te worden. Alleen de vrouwelijke Ilex draagt vrucht. Voor de bloei is het noodzakelijk dat er mannelijke planten in de buurt staan die de vrouwtjes kunnen bevruchten. In de tijd van de bloei schiet een imker te hulp met bijenvolken. Want ook die zijn nodig voor een goede bestuiving.

Ilex verticillata Oudijk's Orange

Ilex heeft een lange houdbaarheid. Op water kan een tak makkelijk drie weken mooi blijven.
Voor de mens is de bes niet smakelijk, maar voor de vogels zijn ze een heuse lekkernij. Daarom wordt de tuin afgeschermd door netten over het gewas te spannen.

LEESTIP: Lees ok dit artikel op Groenvandaag: Nerine bowdenii Berenice, in de schijnwerpers


in de kwekerij

Broeien

Als de bessen eind september rijp zijn, worden de takken geknipt en naar de kas gebracht. Op dat moment zit het blad nog aan de takken. De takken worden op tafels gelegd waarover zwart plastic en noppenfolie wordt gespannen. Zo ontstaat er broei. Na tien dagen valt het blad eraf. Na het ontbladeren volgt een handmatige selectie in 9 verschillende sorteringen op maat en kwaliteit. Dan volgt het bossen per 10 takken. Dit tot en met lengte van 60 cm. Vanaf 70 cm zijn er bossen van 5 takken.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag:Echinacea Raspberry Truffle, in de schijnwerpers

vrolijke bessendecoratie
Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Zie hier voor meer informatie over Kwekerij Emiel de Jong.

Meer foto’s van deze rozenbottels en van de kwekerij zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Hulst, meer dan herfst- en kerstdecoratie