Kantopsluiting – Het enige wat niet verandert, is dat alles verandert. Een oude filosofische waarheid en gedachte van alle tijden. Dus ook de onze. Niets blijft hetzelfde. Dat geldt voor alles wat leeft, kijk maar naar je tuin, en ook voor alles wat niet leeft, kijk maar naar de accessoires in je tuin.

Kantopsluiting kind van haar tijd

Ons tuinmeubilair ziet er heel anders uit dan 30 jaar geleden. Onze sierbestrating, onze barbecue, buitenverlichting en zonnewering ook. Noem maar op. Zelfs de randen van de border onttrekken zich niet aan de wetmatigheid. Ook de afscheiding tussen planten en gazon en looppad gaat met de tijd mee.
Te beginnen met de naam. Borderrand wordt nu ook wel kantoplsluiting genoemd. Je hebt ze van hout, beton en de laatste jaren ook van staal; met cortenstaal kantopsluiting als de populairste van de uitdijende familie borderranden.

kantopsluiting

Sjiek en subtiel

En toegegeven, het heeft wel iets sjieks en subtiels. Voorheen waren borderranden toch vooral praktisch en een beetje grof, dat wil zeggen, nogal aanwezig. Met stalen borderranden is dat anders. Beetje tegenstrijdigheid ook. Juist vanwege hun subtiliteit vallen ze des te meer op. Heel verfijnd. Dat levert een fraai aanzicht op.
In parken en tuinen die publiekelijk toegankelijk zijn, zie je ze ook steeds meer. Bijvoorbeeld in Appeltern of de Tuinen van Mien Ruys. Heel esthetisch. En met behoud van het praktische voordeel van een scheiding die tegelijkertijd een verhoging is en de aarde in de border op zijn plaats houdt.

Stalen borderranden laten zich eindeloos combineren. Rechte lijnen, bochten, ronde vormen; kantopsluitingen kun je naar eigen smaak toepassen. Montage gaat eenvoudig.

tuinen van appeltern

Onverwoestbaar

Cortenstaal kantopsluiting krijgt na verloop van tijd een roestbruine kleur, is weervast, sterk en gaat een leven lang mee, omdat ze vervaardigd zijn uit hoogwaardig Corten-A staalplaat. Deze metaalsoort heeft als unieke eigenschap dat het een zeer dichte oxidehuid -roestlaag- vormt. Doorroesten is hierdoor onmogelijk. Door de dichte oxidehuid wordt het dieper liggende materiaal afgeschermd van zuurstof, hierdoor wordt de oxidatie sterk vertraagd, terwijl de corrosie zich wel voortzet.

De kantopsluiting wordt ongeroest, in de grijze metaalkleur aangeleverd. De bruin/oranje roest laag vormt zich binnen enkele weken tot maanden, hier is geen behandeling voor nodig. Tijdens het roestproces kan de kantopsluiting afgeven.

Een border is prachtig, maar wat zet je erin?

Lees deze artikelen op GroenVandaag:

– 10 planten die het goed doen op kleigrond
– 10 planten die het goed doen op veengrond
– 10 planten die het goed doen op zandgrond
– Vaste planten op hun mooist