Tiny tuin groter – Niet iedereen is gezegend met een hele grote tuin, met alle daarbij behorende mogelijkheden. Gelukkig kan ook een kleine tuin heel interessant en boeiend zijn. In De Tuinen van Appeltern zijn niet voor niets tientallen minituintjes te zien die dat illustreren. Je kunt een kleine tuin in ieder geval wel groter doen lijken dan hij is. Hier geven we je 6 tips.

Tiny tuin groter

door Ben van Ooijen

Inspiratietuin

1. Zorg dat je niet alles ziet

Het geheim van meer ruimtelijkheid zit met name opgesloten in ‘niet alles kunnen zien’. Een tuin die je compleet kunt overzien is saai. Voor de inrichting beginnen we standaard met de 1/3-1/3-1/3-regel. Maximaal 1/3 van je tuin zou verhard mogen zijn. Het 2/3 deel is voor het groen, waarvan de helft hoger moet zijn dan 90 cm.  Als je tuin echt klein is, waardoor je met 1/3 deel voor verharding niet uitkomt met je terras, dan moet je het tekort aan groen in het grondvlak compenseren in de wand en boven je, met klimplanten, begroeide pergola’s en bomen. Het ruimtelijk effect ontstaat in de basis al door de hogere en lagere beplanting goed te positioneren in de beschikbare ruimte.

Kijk ook op ‘5 tips voor het toepassen van een pergola‘.

Inspiratietuin

2. Doorbreken van je zichtlijn

Er wordt in de tuinarchitectuur vaak gesproken over een zichtlijn. Die zou nodig zijn in elke tuin. En eerlijk is eerlijk als je een grote tuin hebt waarbij je in de verte kunt kijken naar het landschap, een ornament of bankje, dan is dat fantastisch. In een kleine tuin is die verte er dus gewoon niet en moet je die juist proberen te creëren. We zeiden al dat het belangrijk is dat je in een kleinere tuin niet alles moet kunnen overzien, maar je kunt nog meer doen. Het doorbreken van je zichtlijn is ook een middel om je tuin groter te doen lijken. Een haagje, een haagblok, een muurtje, een kunstwerk, een permanent plateau, een paar grote potten, ze hebben allemaal  hetzelfde onderbrekende, maar daarmee juist verruimende effect.

Kijk voor geschikte haagblok soorten op ‘Topiary en vormsnoei‘.

inspiratietuin

3. Zichtbare hoogteverschillen

Hoogteverschillen waarbij een deel van de tuin hoger ligt dan het andere, werken ook verruimend. Het zit hem in de gelaagdheid. Verschillende vlakken oplopend achter elkaar in een landschap geven een weids effect, in een tuin doe je dat in het klein. Je kunt je border verhogen, maar ook je terras. Een gazon in een oplopend talud zorgt eveneens voor extra diepte werking. Bij een aflopende tuin moet je wel even opletten. Een hoogte verschil wat je niet ziet, een trede naar beneden bijvoorbeeld, heeft eerder een verkleinend dan verruimend effect.

Lees meer op ‘meer diepte en ruimtelijk effect in je tuin‘.

inspiratietuin, onderhoudsarme tuin

4. Coulisse werking

Net als op het podium in een theater zorgt een wandje in een tuin voor extra spanning. Zo’n wand of haag werkt een beetje als een roomdivider. Je verdeelt een grotere ruimte in tweeën met als gevolg dat ze samen groter lijken. Bij grotere tuinen worden op die manier vaak ook tuinkamers gemaakt. In een kleinere tuin gaat het niet om een wand van links naar rechts, maar slechts om een paar meter vanuit een zijwand. Het effect bereik je ook als je een aan een pergola een metalen paneel hangt wat je van onder tot boven laat begroeien.

5. Je moet het groen kunnen raken

Het klinkt misschien gek, maar een bescheiden tuin is al snel groot genoeg als hij vol staat met planten. Bij een grote tuin geldt al dat een terras pas gezellig wordt als het groen dichtbij is, bij een tiny tuin geldt dat nog meer. Je goede tuingevoel wordt per definitie bepaald door de hoeveelheid en hoogte van planten. Juist daarom ook heb je in een beperkte tuin vaak niet heel veel meer nodig dan je planten.

Leestip: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Slimme oplossingen voor compacte tuinen

6. Alles in verhouding

Dat ligt heel erg voor de hand, maar daarom nog niet door iedereen toegepast. Je moet met de keuze van je inrichting rekening houden met de oppervlakte van je tuin. Bij een tiny tuin moet je niet denken in een lounge set maar in een paar leuke kuipstoeltjes. Een waterzuil is ook beter dan een vijver en een zandbak mag ook niet te groot worden.  Bij een bescheiden tuin moet je gaan nadenken over combinaties. Een zitplateau waar je ook een leuke pot op kunt zetten. Een tuinmuur met wat schappen, een zandbak met opklapbare vlonder deksel, een pergola met schaduwdoek enz. enz. Ook de gekozen bomen en struiken moet zijn afgestemd op je beperkte ruimte.

Het is overigens een misvatting dat er in een tiny tuin niet veel mogelijke is.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Meer woongeluk met een goed onderhouden tuin

kleine tuin

Meer lezen

Kijk voor meer uitleg op:

– ‘Ideeën voor een kleine tuin
– ‘Tuinontwerp: tips en trucs

INSPIRATIE EN INFORMATIE OVER KLEINE TUINEN 

Breng een bezoek aan de Tuinen van Appeltern!
Meld je aan voor een TUINSTARTERSDAG
Volg een tuinontwerpcursus