Kleurrijke border – De verstening van de Nederlandse tuin leidt tot steeds meer overlast door water en hitte. En over smaak valt eigenlijk niet twisten, maar als groot groenliefhebbers hebben wij uiteraard wel een sterke mening over de toegevoegde waarde van meer ‘groen’ in je tuin. Met kleurrijke bloemen creëer je eenvoudig een kleurrijke border met tinten als blauw, paars, rood, geel en wit. In combinatie met een prachtige haag op de achtergrond is jouw tuin afgeschermd van de buren en de straat en heb je vanuit de tuin een bijzonder en sfeervol uitzicht. Wist je dat dat helemaal niet veel ruimte hoeft in te nemen?

Kleurrijke border

Een bloeiende haag of een border met bloemen?

Nederland is een haagland, dat zijn we altijd al geweest en ook nu kiezen er gelukkig nog steeds veel huishoudens voor een groene muur van bladeren of twijgjes. Hierbij kiezen we vaak voor een degelijke, volledig groene haag met een hoge dichtheid. Maar wist je dat er ook diverse bloeiende haagplanten zijn die al direct wat meer kleur aan je tuin geven, zonder dat je meer ruimte hoeft te gebruiken dan met een traditionele haag. De Rhododendron, Portugese laurier, Wintergroene Liguster Atrovirens en de Sneeuwbal zijn een aantal goede voorbeelden. Bij Haag & Heg vind je een ruim assortiment aan bloeiende hagen.

Je kunt er ook voor kiezen om een haag te combineren met een border. Afhankelijk van de beschikbare ruimte in je tuin is er veel mogelijk om wat meer kleuren of tinten langs de erfgrens aan te brengen. Online vind je diverse aanbieders van borderpakketten die speciaal samengesteld zijn voor smalle borders. Met 20 tot 30 centimeter ruimte tussen de haag en de bestrating of opsluitband heb je al voldoende ruimte voor diverse bloemen en siergrassen. Natuurlijk kun je hier ook je eigen creativiteit op loslaten en jouw favoriete bloemen combineren tot een kleurrijke border.

hagen

Welke planten en bloemen passen bij jouw tuin?

Bij de keuze voor de juiste planten voor je haag en de bloemen voor je border is het belangrijk om rekening te houden met de kenmerken van jouw tuin en de eigenschappen van de diverse haagplanten en bloemen die beschikbaar zijn. Een haagsoort met breed uitlopende wortels is waarschijnlijk niet zo geschikt voor een smalle border waar je ook nog bloemen in wilt planten. Ook houden niet alle haagsoorten evenveel van de zon en schaduw. Houd ook rekening met jouw eigen voorkeur op het gebied van onderhoud. Een snelgroeiende haagplant vraagt meer aandacht dan een langzame (en compacte) groeier. De ene haagsoort is ook makkelijker terug te snoeien dan de ander. Een levensboom haag kan bijvoorbeeld niet ver teruggesnoeid worden, terwijl een laurier haag altijd weer opnieuw uitloopt.

Siergrassen worden steeds populairder

Kleurrijke bloemen zijn niet de enige manier om je tuin net wat meer kleur te geven. Veel siergrassen beschikken al over meerdere tinten, wat voor een sfeervolle uitstraling zorgt. Het contrast van de kleur van de siergrassen ten opzichte van de haag draagt ook nog eens bij aan een natuurlijke tuin met een uitgebreid kleurenpalet.