Nieuwe generatie – Vrijdag 26 november bracht de laatste groep van fusieschool Zeehonk/Wakersduin uit Noordwijk een bezoek aan vaste planten kwekerij Gebr. Rotteveel. De bijna 100 kinderen uit de groepen 6 en 7 kregen uitleg over deze bijzondere planten en de werkzaamheden op de kwekerij. Ook gaan zij nu thuis zelf aan de slag om de mooiste plant te verzorgen. Want wie wordt de beste ‘vaste planten kweker’?

Een nieuwe generatie

vaste planten kwekers

Ui of drop

Na het ontvangst in de schuur vertelt Jan Willem, een van de eigenaren, het verhaal over het vermeerderen uit zaad, via stek of het scheuren van planten. Hij laat zien hoe de potjes voorzien worden van potgrond via de trayvuller en demonstreert de indrukwekkende potplantmachine. Daarna maakt de nieuwe generatie de ronde langs de talloze bedden waar de potten met plantjes groeien.

‘Wie weet hoe deze plant heet? Pak maar een stukje blad en wrijf het tussen je vingers.’ De kinderen proeven de ui-smaak van de bieslook en trekken zure gezichten. Dan proberen ze hetzelfde bij de Agastache, die naar anijs smaakt. Ja, deze plant is de echte favoriet, wat logisch is gezien de Nederlandse naam: Dropplant.

‘En zo is er bij elke plant wel een verhaal te vertellen, van Schoenlappersplant, Lampepoetser tot Slangebaard.’ Dat beamen de juffen ook: ‘Met het verhaal achter de plant, gaat het ook veel meer leven, dan kijk je op een heel andere manier naar de plant’.

vaste planten kwekers

Hoogtepunt

Daarna is het tijd om de nieuwe kraamkas in aanbouw te betreden. Een hoog frame waar de verduisteringsgordijnen gemonteerd worden tegen de felle zon. ‘Hier verblijven de babyplanten in een extra warme omgeving, zodat ze wortels kunnen maken’. De grote regentonnen in de vorm van waterbasis maken grote indruk. ‘Ik dacht dat jullie het water met emmers opvingen’. Zo ook de grote zandberg die enthousiast beklommen wordt en letterlijk het hoogtepunt van de dag is.

schoolkinderen

Grow Your Own

Nu is het de beurt aan de kinderen om zelf hun favoriete plant te zoeken onder de meer dan 400 soorten. Jan Willem legt uit dat alles op nummer en letter staat ingedeeld. De kinderen noteren de code van hun plant en komen na de zoektocht over het land terug met hun eigen plantje. Zo ook de juffen die fan zijn van de plant met het gitzwarte blad: de Slangebaard.

De plant gaat mee naar huis, waar het geplant wordt. Na de winterslaap ontwaakt de plant en groeit daarna uit tot een volwassen plant. Rond juni volgt een belangrijk moment voor de kinderen. Dan gaat Jan Willem de mooiste plant uitkiezen. Want wie wordt de beste ‘vaste planten kweker’? ‘En wie weet is hier het zaadje geplant voor een nieuwe generatie in de groene sector’, aldus de enthousiaste eigenaar.

Agrarische Ondernemersfonds Noordwijk

Het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk wil graag investeren in de toekomst van de jeugd. Dat wil zij doen door de kinderen van de basisscholen in Noordwijk te betrekken bij de streek over bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt. Via een totaal verzorgd programma, inclusief vervoer, kunnen scholen een bezoek brengen aan de Noordwijkse kwekers. De agrarische sector biedt veel kansen en er zijn veel vacatures. En dat zijn zeker niet alleen banen met de ‘handen in het zand’. Dit educatieprogramma dient ook als pilot voor de Economic Board Duin- en Bollenstreek in het kader van Onderwijs & Arbeidsmarkt.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bloempotten die gezondheid van planten bevorderen

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Gebr. Rotteveel

Vaste plantenkwekerij Gebr. Rotteveel ui Noordwijk is gespecialiseerd in het kweken van meer dan 400 soorten vaste planten op pot. Een groot deel van de planten wordt zelf vermeerderd met de belangrijke kenmerken gezond, soortecht en sterk doorworteld.