Terrasje pakken – De zomervakantie komt eraan. Maar niet iedereen kan of durft dit jaar het vliegtuig in naar de zon. De omstandigheden van 2020 maken van Nederland voor velen het vakantieland. Je ziet het al voor je. Gingen we in maart en april massaal naar de bouwmarkten voor klussen in het huis, nu is de verwachting dat hetzelfde gaat gebeuren voor klussen om het huis. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van een duurzaam terras.

Terrasje pakken

Een terrasje pakken in de eigen achtertuin. Daar is niks mis mee. Hoe mooi kunnen de Hollandse avonden en schemerluchten niet zijn!

terras composiet vlonderplanken

Composiet vlonderplanken

Wie een duurzaam terras wil met de natuurlijke uitstraling van hout, kan tegenwoordig voor composiet vlonderplanken kiezen. Composite is een combinatie van 60% gerecyclede hardhoutvezels en 40% hoogwaardig HDPE kunststof. Te krijgen in verschillende kwaliteiten, lentes, breedtes en kleuren.

De voordelen van composiet zijn groot:
-oogt natuurlijk
-sterk en toch licht
-duurzaam en kindvriendelijk
-goed bestand tegen weersinvloeden
-groot gebruiksgemak, onderhoudsarm en veilig
-betaalbaar

terras composiet vlonderplanken

Geen vakman nodig

En of dat niet genoeg is, composiet vlonderplanken zijn net zo gemakkelijk te verwerken als houten vloerplanken. Je hebt geen vakman nodig. Doe het zelf. Met een degelijk stappenplan, zoals dat hieronder en wat je op www.henderson-living.nl uitgebreider kan vinden, kan je zonder aarzelingen aan de slag.

Stappenplan terras leggen

van composiet vloerplanken

1 – Zorg voor stabiliteit

Plaats de onderbalken op een stevige en vlakke ondergrond met een goede afwatering. Plaats de balken, hart op hart, op 30 centimeter afstand van elkaar en zorg dat de onderbalken op dezelfde hoogte liggen.

terras leggen

2 – Monteren eerste vlonderplank

Boor in de messinggroef aan de buitenste rand van de vlonderplank een gat onder een hoek van ongeveer 45 graden waar de schroef in komt. Zorg dat de vlonderplank geheel vlak en recht ligt wanneer de gaten ingeboord worden.

terras leggen

LET OP: Composiet vlonderplanken kunnen krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen. Voor het aanhouden van een zogenoemde krimpvoeg is het gebruik van een T-clip aan te raden.

3 – Monteren van de volgende vloerplanken

De volgende vlonderplanken worden met T-clips en de bijbehorende schroeven bevestigd op de onderbalken. Gebruik een winkelhaak voor een haakse hoek met de onderbalken. Monteer de T-clips over de gehele lengte van de eerste en alle volgende vlonderplanken.

terras leggen

4 – Denk aan de krimpvoeg

Houdt rekening met een krimpvoeg van minimaal 6 millimeter. Zet de kopse kanten van de vlonderplanken vast met elk een eigen T-clip op een eigen onderbalk. Wanneer vlonderplanken met de kopse kanten naast elkaar liggen, heb je voor elke plank een aparte onderbalk en een aparte T-clip nodig.

terras leggen

5 – Monteren laatste vlonderplank

De binnenkant van de laatste vlonderplank wordt net als de voorgaande vlonderplank vast gezet met de T-clips op de onderbalken. De buitenkant van de vlonderplank wordt vast geschroefd zoals je ook de eerste plank hebt bevestigd, zie stap 2.

terras leggen

6 – Monteren afwerklijsten

Gebruik afwerklijsten voor de perfecte afwerking. De afwerklijsten werken de zichtbare zijkanten van de vlonderplanken weg. De bovenkant van de afwerklijst zal gelijk aan moeten sluiten met de bovenste rand van de vlonderplank. Monteren kan met schroeven of montagekit. Klaar is Kees. Vanaf nu een terrasje pakken in eigen tuin.

terras leggen

Dilatatievoeg

Bij grotere terrassen vanaf 6 meter is het van belang dat er na 6 meter een dilatatievoeg aangebracht wordt. Dit is een vrije ruimte tussen de kopse kanten van de planken van minimaal 15 millimeter. Deze dilatatievoeg komt bovenop de ruimte die aangehouden wordt voor de krimp- en uitzetvoeg. Daarom is het advies om de grotere terrassen altijd over de kortste afmeting in de lengterichting van de plank te leggen.

Aankleding met planten

Heb je je terras gelegd, kleed het dan aan met potten en bakken vol bloeiende planten. Wat denk van agapanthus en lavendel. Lantana en hangbegonia. En niet te vergeten de passiebloem en geranium!