Genoeg privacy – Waarom nemen mensen een tuinafscheiding? Dat heeft te maken met een oeroude behoefte aan een eigen domein waarbinnen je je veilig voelt. Je eigen huis en je eigen tuin, die laatste liefst afgescheiden. Een stek waar de buitenwereld buitenwereld blijft. Een binnenwereld vrij van pottenkijkers.

Genoeg privacy

Hortus conclusus

Hortus conclusus noemden de Middeleeuwers een afgesloten tuin. Op veel manieren kun je je eigen groene ruimte afbakenen. Met natuurlijke materialen, zoals hout, steen, gerecycled kunststof en met levend groen. Van duur tot een tuinafscheiding goedkoop in aanschaf en toch met afdoende privacy.

Afgesloten, opgesloten

Volgens de Tuinen van Appeltern is privacy een van de 4 voorwaarden van Tuingeluk. Privacy in de brede betekenis. Behalve ‘vrij’ zitten, heeft het ook betrekking op het verhinderen van geluidsoverlast en het ontbreken van een storend uitzicht. Daarbij mag een afgesloten tuin je niet het gevoel geven van een tuin waarin je bent opgesloten. Bovendien heb je hoe dan ook te maken met je buren. Wil je wat doen op de erfgrens, dan zal je dat moeten overleggen om mogelijke ellende te voorkomen.

genoeg privacy

Natuurlijke tuinafscheiding

Tegenwoordig zijn er prachtige afscheidingen die je met groen kan bekleden. Bijvoorbeeld schermen van wilgentakken, waartegen een mooie clematis of zacht geurende kamperfoelie groeit.

Bamboe

Een afscheiding met bamboe, de levende plant, is ook prachtig. Er is bamboe wat niet woekert: fargesia. Bamboe is groen blijvend en stevig. Een veilig plekje voor tuindieren en het produceert een rustgevende ruis als de wind zich een weg door de stengels zoekt. Met een levende groene wand voelt je tuin ook direct aangekleed aan, en zo’n levende tuinafscheiding hoeft niet duur te zijn.

Denk aan groen

Privacy is dan wel de grootste drijfveer om een tuinafscheiding te plaatsen, met privacy alleen heb je nog geen tuingeluk. Daarvoor moet je in de tuin ook naar een goede verhouding zoeken tussen planten en steen & hout. In de tuin moet leven zitten. Uitgezocht: de ideale verhouding is 2/3 groen en 1/3 dode materialen. Vervolgens moet je een ruimtelijk effect creëren. Dat kan je doen door een afwisseling van hoog en laag. Hoge planten achter in de border, lage planten daarvoor. Een zichtlijn in je tuin onderbreken met groen geeft ook een vergrotend effect.

En, misschien wel de belangrijkste voorwaarde, haal niet meer tuinwerk op je hals, dan je wil. Een tuin die je niet kan of wil onderhouden gaat je tegenstaan en dat is het laatste wat een tuin moet doen.

Fotocredits:
-introfoto, Emiel Molenaar op Unsplash.

Nog meer over geluk in de tuin

Lees ook deze berichten op GroenVandaag:

Tuingeluk: een tuin hoeft niet overal te bloeien

Ben: Vind je tuingeluk in de tuinen van Appeltern