Alzheimertuin – Bewoners van zorgcentrum Rietveld in Alphen aan den Rijn hebben dinsdag, samen met mantelzorgers en leerlingen van groep 5 van basisschool Het Mozaïek, de eerste Alzheimertuin van Nederland beplant. Dat deden zij met diverse soorten bloembollen die de stof galantamine bevatten. Het gaat daarbij om narcissen, sneeuwklokjes, sterhyacinten en zomerklokjes.

Alzheimertuin

Geheugen

groenvandaag

Van galantamine uit bloembollen worden medicijnen geproduceerd die de effecten van Alzheimer afzwakken. Om de bewoners te trakteren op een vrolijke en kleurrijke voorjaarstuin werden tevens krokussen, tulpen en hyacinten geplant. De beplanting in Alphen aan de Rijn is de officiële aftrap van de Nationale Bollenplantweek, waarbij op diverse openbare locaties in heel Nederland lentebloeiers de grond in gaan. De bollen worden geschonken door de leden van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), de brancheorganisatie voor de Nederlandse bloembollentelers, handelaren en broeiers.

Foto’s: KAVB/VidiPhoto

narcis

Narcissen

Behalve dat narcissen de werking van de hersenzenuwen versterken, zijn het ook nog eens vrolijke aankondigers van de lente. Niets brengt het voorjaar zo snel binnen als Narcis. Uit de bollen met groene scheuten groeien gladde stengels met smalle lichtbruine knoppen, die open plooien tot prachtige trompetbloemen. Het is een instant sfeermaker die binnen vrij snel tot bloei komt. En dan ademt alles aan deze beauty de naderende lente uit. Het is een ideale bol op pot om snel en effectief het huis mee op te fleuren.

Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes witte bloemetjes: er zijn wel 88 verschillende soorten narcissen, in twaalf categorieën. Die allemaal afstammen van de wilde narcis, die al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa.