Lentebloeiers – Medewerkers van bloembollenleverancier Jac. Uittenbogaard uit Noordwijkerhout planten 64.000 lentebloeiers machinaal onder de graszoden van de entree van de gemeentelijke Algemene Nieuwe Begraafplaats in Huizen.

Lentebloeiers

Coördinator groen, begraafplaatsen en gladheidsbestrijding van de gemeente Huizen, Frank Vogel: “Door het planten van vroegbloeiende bolgewassen als sterhyacinten (Scilla siberica), kievitsbloemen (Fritillaria meleagris), narcissen en witte druifjes (Muscari) in strakke banen onder het gazon, verrijken wij het aanzicht van de entree in de eerste maanden van het jaar. Minstens even belangrijk is de vergroting van de biodiversiteit, die we in onze gemeente elk jaar proberen te verbeteren. Al vanaf februari ontstaat er bloei en kunnen honingbijen voedsel vinden. Dat helpt ook bij de volledig biologische bescherming van onze beplanting.” Tot dat de vorst in de grond zit, kunnen de voorjaarsbloeiers geplant worden.

Vroegbloeiend bollenmengsel

Op de begraafplaats van 3,3 ha en met ongeveer 1.900 graven staan 40 verschillende boomsoorten en veel vaste planten om de begraafplaats een natuurlijke, rustige en vriendelijke uitstraling te geven. Vogel: “We hebben samen met Uittenbogaard voor een vroegbloeiend bollenmengsel gekozen dat elk jaar automatisch weer tot bloei komt en uitgebloeid is als het gras stevig gaat groeien. Zo kunnen wij vasthouden aan ons reguliere maaiprogramma en hebben we bijna het hele jaar een kleurrijke entree.” De Nieuwe Begraafplaats in Huizen heeft 3 groenmedewerkers die het dagelijkse onderhoud verzorgen waaronder het knippen van ongeveer 4 kilometer Taxushagen. Het eerste snoeisel daarvan wordt gebruikt voor de productie van chemokuren.