volop genieten van de tuinkamer – Optimaal genieten van het buitenleven is een behoefte die diep geworteld is in de menselijke natuur en terug gaat tot de vroegste beschavingen. De populariteit van de tuinkamer, een leefruimte die het buitenleven integreert met het comfort en de bescherming van binnenleven, heeft in onze tijd een grote vlucht genomen.

Volop genieten van de tuinkamer

Gevoel van welzijn

Studies hebben aangetoond dat een natuurlijke omgevingen leidt tot stemmingsverbetering, verminderde stress en een gevoel van welzijn. Door het creëren van besloten buitenruimtes, zoals een tuinkamer dit doet, ervaren mensen deze voordelen zonder de ongemakken van het weer, de drukte van het leven en spiedende ogen.

Comfortabel

De moderne tuinkamer combineert het traditionele woonconcept met hedendaagse technologieën en materialen om een comfortabele en veelzijdige ruimte te creëren die het hele jaar door kan worden gebruikt. Glaswanden en schuifdeuren zorgen voor een onbelemmerd uitzicht op de tuin, terwijl geavanceerde isolatie- en verwarmingssystemen zorgen voor comfort in alle seizoenen.

Romeinse villa’s

Eeuwenlang hebben mensen naar manieren gezocht om de natuurlijke omgeving te integreren in hun dagelijkse leven, met behoud van comfort en bescherming. We vinden de vroege vormen van de tuinkamer terug in de oude Romeinse villa’s, waar binnenplaatsen werden omgeven door zuilengangen en overdekte galerijen die een naadloze overgang tussen binnen en buiten mogelijk maakten.

Stadse binnenplaatsen

In de middeleeuwen en de renaissance ontwikkelden rijke kooplieden en regenten prachtige tuinen en binnenplaatsen die dienden als besloten buitenruimtes waar zij onopgemerkt genoten van hun rust. Deze tuinen waren vaak voorzien van arcades, prieeltjes en serres.

Contemplatie

In Azië werden al in de oudheid tuinen aangelegd als plekken van rust en contemplatie. Paviljoens en overdekte gangen boden beschutting tegen zon en regen, zodat tuinen konden dienen als gewijde ruimtes.

Eindelijk voorjaar, weer volop genieten van de tuinkamer

Foto: Vishwanth Pindiboina, op Unsplash.

Voor iedereen

In Nederland democratiseerde de tuinkamer vanaf halverwege de vorige eeuw. Eerst kwamen de. zonneschermen en daarna de serre en daarna de overkappingen. Deze extra leefruimte was in eerste instantie vrij sober ingericht. Tegenwoordig is dat anders. Er wordt serieus geld besteed aan de aankleding van onze tuinkamer. Die trouwens niet alleen in de zomermaanden, maar als de gelegenheid zich voordoet, het hele jaar door wordt gebruikt.

De tuinkamer is niet meer een privilege voor de welgestelden, maar iets voor alle bevolkingsgroepen. Voor gezinnen die extra ruimte nodig hebben, voor liefhebbers van tuinieren en exotisch groen, voor tweeverdieners met de behoefte aan extra werkplek.

Buitenleven en binnenleven

De tuinkamer is een tijdloos concept. Een ruimte waar men zich buiten binnen voelt. Een met de natuur en tegelijkertijd beschermd tegen de elementen.

Fotocredits: introfoto, Bloemenpark Appeltern.