Mooie veranda – Wat is er heerlijker dan je avonden in de tuin langer te maken. Met een mooie veranda kan dat. Je haalt het buitenleven als het ware naar binnen, terwijl je toch buiten bent. Is de tuin een verlengstuk van het huis, de veranda is de natuurlijke overgang. Het geeft de beschutting van binnen en de vrijheid van buiten.

Mooie veranda

Waardevermeerdering

Veranda’s heb je in open constructie’s waardoor ze het karakter hebben van een overkapping, en als afgesloten ruimte, zodat het idee van een serre ontstaat. Voor welke variant je ook kiest, een mooie veranda vergroot je woon- en tuingenot op buitengewone manier. Een Valk veranda kopen betekent ook een waardevermeerdering van je huis. Misschien niet je drijfveer, maar het geeft wel voldoening van je investering.

Wintertijd

Wacht niet met het aanschaffen van een veranda tot de kans op tuindagen weer groter wordt. Juist de winter is een ideale periode om de wat grotere tuinklussen aan te pakken. Niet alleen is de tuin rust en heb je meer ruimte nu struiken en planten aan hun winterslaap bezig zijn en de meeste hun blad hebben laten vallen, je bent ook klaar als de eerste zachte lenteavonden je weer naar buiten lokken.

Groene buitenkamer

Een mooie veranda kan je trouwens geweldig inrichten als groene buitenkamer. Veel bloeiend groen doet het heel goed in de luwte van het huis, al moet je wel letten op de waterbehoefte van je planten. Lichtinval is geen probleem, niet met glas en niet met polycarbonaat.

binnen en buitenleven

Niet-winterhard

Met een veranda heb je eigenlijk je eigen botanische tuin. Een lichte en koele plek vooral geschikt voor kuipplanten die nachtvorst niet kunnen verdragen. Denk aan agapanthus, bougainvillea, datura (brugsmansia), fuchsia, lantana en tibouchina, allemaal soorten die de eerste nachtvorst niet overleven. In de bescherming van de veranda kan dat wel, al moet je blijven opletten mocht nachtvorst het geval zijn.

Weetjes

-Planten in potten zijn gevoeliger voor nachtvorst dan planten in de volle grond.
-Haal je de oleander naar binnen, vergeet dan niet in de winterperiode regelmatig water te geven. Wat waterbehoefte betreft is de oleander wat meer eisend dan collega kuipplanten.

De veranda behoort tot de  favoriete plekken in ons huis. De ongedwongen sfeer en het open karakter geven het gevoel van vakantie. Zeker als je de avonden al buiten doorbrengt, terwijl de buren nog binnen zitten.

TIP: En zelfs op frsiise avonden kan je al buiten zitten. Lees dit artikel op GroenVandaag: Optimaal buitenleven met Heatstrip en stijlvolle sierkussens