LISSE – Papier van tulpenbollen, het is een primeur in bloembollenland. De branche-organisatie CNB heeft in samenwerking met kweker Tinus Teeuwen van de firma Teeuwen en ZN Bv en Bert Lankhoorn papier en karton laten maken van tulpenbollen overschot.
Begin van dit jaar werd CNB gebeld door haar klant Tinus Teeuwen met de vraag of zij het interessant vonden om papier gemaakt van tulpenbollen te kopen. CNB stond hier zeer positief tegenover. Januari 2019 bestaat CNB, de grootste marktplaats voor bollen, precies 100 jaar, dus de timing van dit tulpenbollenpapier is ideaal.

 

Papier, tulpenbollen

 

Papier

van tulpenbolen

“CNB heeft een groot bereik en staat midden in de sector, daarom leek CNB mij de perfecte partij voor deze samenwerking”, aldus Tinus Teeuwen. 
Teeuwen gaf aan dat hij af en toe een overschot aan bollen heeft. Samen met Bert Lankhoorn zat hij aan de keukentafel en daar werd het idee geboren. Kunnen we hier geen papier van maken?
De mannen hebben toen letterlijk tulpenbollen in de blender gedaan en een mix gemaakt. Deze mix hebben zij naar SchutPapier gebracht en toen is het proces in gang gezet.”

 

Recepten

SchutPapier produceert meer dan 1.800 recepten papier en karton. Een deel daarvan is geproduceerd met toevoeging van allerlei restmaterialen uit diverse (agro-) industrieën. Onderzoek hiertoe doen zij in hun eigen laboratorium. Papier met vezels van tomatenplanten, recyclede Jeans, vezels van cacaodoppen etc.

 

[youtube id=”oeiMLjgdipM” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”?rel=0&controls=0&showinfo=0″ class=””]
 

Ingrediënten

De ingrediënten voor het tulpenbollenpapier zijn simpelweg tulpenbollen, gecertificeerde FSC/PEFC cellulose, lijm en overige hulpstoffen. Wat het bloembollenpapier zo uniek maakt is dat de stukjes bol nog zichtbaar zijn.

In eerste instantie is er een beperkte oplage geproduceerd. Dit gaat CNB volop gebruiken tijdens haar jubileumjaar.

foto-credits: CNB (boven) en Ibulb (onder).