NOORDWIJKERHOUT – Medewerkers van bollenkweker JUB uit Noordwijkerhout zijn druk met ziekzoeken in een tulpenperceel. Zo worden ongezonde tulpen met bol en al uit de grond getrokken en vernietigd.  

Ziekzoeken

zieke tulpen zoeken

Zieke tulpen
Bij JUB gebeurt dat op duurzame wijze met de hand. Om de zieke tulpen te herkennen, wordt met een paraplu het felle zonlicht getemperd om afwijkingen beter te signaleren. Volgens kweker Rudolph Uittenbogaard is de schimmeldruk dit voorjaar zeer gering als gevolg van het droge en zonnige weer.

Vanaf volgende week worden de bloeiende tulpen gekopt. De bloemen worden dan machinaal verwijderd van de stelen om optimale bolgroei mogelijk te maken. Uittenbogaard verwacht rond half juni de eerste tulpenbollen te kunnen oogsten.

JUB is winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017. Het familiebedrijf teelt bloembollen, kweekt snijtulpen en ontwikkelt nieuwe soorten. Daarnaast levert JUB speciale bollenmengsels aan gemeenten, organisaties, instellingen en tuincentra om de biodiversiteit in Nederland te bevorderen.