Voorjaar centraal – Nederland is een echt bloemenland. Overal worden evenementen georganiseerd waarin bloemen centraal staan. Je kunt deelnemen aan themadagen in tuincentra, maar er zijn ook grote evenementen waar je in de buitenlucht naar bloemen kunt kijken. Het heeft ongetwijfeld met de winter te maken dat er altijd veel animo is voor evenementen met voorjaarsbloeiers, zoals tulpen. Het bekendste evenement in het voorjaar is De Keukenhof, maar ook veel mensen bezoeken de bollenvelden. Online is bij https://www.bloembollenkopen.nl/ inspiratie op te doen. Je kunt bij de webshop ook bloembollen bestellen voor je eigen terras en tuin.

Voorjaar centraal

zomerbollen

Bollenbloeikalender van bloembol.org

Grote collectie bloembollen

Wie een wat minder enthousiaste liefhebber is van tuinen heeft wellicht de indruk dat alleen tulpen, sneeuwklokjes, blauwe druiven, krokussen, narcissen en dergelijke uit bloembollen groeien. Dat is een enorme misvatting, want er zijn tientallen planten die later in het jaar bloeien, die ook uit bloembollen komen. Voorbeelden daarvan zijn de dahlia, agapanthus (zie introfoto) en diverse soorten lelies. Al deze planten zijn verkrijgbaar in de bloembollen webshop. Daar zijn bovendien tips te vinden over de wijze van planten en de verzorging. Als je online bloembollen bestelt worden die de volgende dag bij je thuis afgeleverd.

dahlia-seizoen

dahlia’s

Themadagen

Wat betreft de evenementen die je kunt bezoeken op het gebied van planten en tuinen is er het hele jaar ruimschoots voldoende aanbod. Er worden bijvoorbeeld evenementen georganiseerd waarbij bepaalde soorten planten centraal staan. Daarbij kun je denken aan speciale dagen voor de agapanthus, helleborus, rozen, voorjaarsbloemen, struiken, fruitbomen, etc. Veel van deze evenementen worden georganiseerd door kwekers of door bedrijven die te maken hebben met de verkoop van deze planten. Er zijn echter ook liefhebbers van planten, die hun eigen tuin graag openstellen voor het publiek. Als je daar naartoe gaat hoeft er vaak geen toegang te worden betaald. Een kleine financiële gift wordt wel gewaardeerd.

Online informatie over planten

Voor wie op zoek is naar de manieren waarop planten moeten worden verzorgd is er online een enorme hoeveelheid informatie te vinden. Vrijwel elke online webshop levert veel aanvullende informatie over de planten die zij verkopen. Daarnaast bestaan er blogs, waar de liefhebbers van tuinen met elkaar in discussie gaan over de verzorging van planten. Vooral als je een plant hebt waar een ziekte in is gekomen, kun je hier waardevolle informatie vinden. Je kunt dan profiteren van de ervaring van kwekers en tuinliefhebbers, die zelf al eens zijn geconfronteerd met een zieke plant.

Handige trucs

Online zijn ook veel handige trucs te vinden. Een site die gespecialiseerd is in bloembollen heeft een leuke manier gevonden om een pot met bloemen langer te laten bloeien. De truc is dat de bollen in groepen worden verdeeld. Elke groep wordt op een andere diepte gepoot, zodat er meerder lagen bloembollen boven elkaar in de pot zitten. Het effect daarvan is, dat de bovenste groep bloembollen het eerst uitkomt en gaat bloeien. Daarna volgen de dieper liggende groepen met bloembollen. Door het verschil in diepte kun je wel twee maanden lang genieten van bloeiende bloembollen.