HARMELEN – De Nederlandse veredelaar Interplant Roses uit Leersum constateert een meer dan verdubbelde vraag naar haar dieprode ‘Explorer-roos’ sinds 2014. De spectaculaire snijroos, die in 2011 werd geïntroduceerd, is een hit in heel Europa, Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Amerika.

Explorer-Roos

CEO Robert Ilsink: “Het blijkt in veel landen de ultieme valentijnsroos, maar Explorer-roos gooit ook hoge ogen op Vrouwendag, Moederdag en tijdens de kerstperiode.”

explorer-roos

Geboorte
De zoektocht naar een nieuwe rode toproos startte in 1988. Adri van Doesum, hoofd van de afdeling Research & Development van Interplant, bezocht wereldwijd rozenkwekers en -handelaren om de juiste eigenschappen van de optimale rode thee-hybride roos in kaart te brengen. Vervolgens begon het veredelingsproces.

Na jarenlang voorselecteren in Nederland gingen in 2008 veelbelovende zaailingen naar vertegenwoordiger Plantec S.A. in Ecuador, waar de kandidaten onder verschillende klimatologische omstandigheden getest werden. In het najaar van 2010, na de testprocedures met positieve resultaten, besloten Interplant en Plantec S.A. het ras uit te geven aan verschillende Zuid-Amerikaanse kwekers.
De teeltresultaten waren veelbelovend en de eerste bloemen werden met groot enthousiasme ontvangen door de internationale bloemenhandel. Een en ander resulteerde in een wereldwijde marktintroductie in 2011: het officiële geboortejaar van Rosa ‘Explorer’.

explorer-roosKweken op niveau
De beste resultaten worden behaald vanaf een kweekhoogte van 2.500 meter. De klimatologische omstandigheden in Zuid-Amerika, met name in Ecuador, blijken de beste groeiresultaten en kwaliteit op te leveren. 90% van de Explorer-rozen wordt dan ook in Ecuador geproduceerd, waar steeds meer kwekers de roos in hun programma opnemen.

Veel vraag
Ilsink: “Door het bewezen vaasleven van minimaal twaalf dagen, de dieprode fluweelachtige bloem met perfecte knoppresentatie is er wereldwijd sprake van sterk toenemende belangstelling van bloemisten en consument voor onze Explorer. Ook de Aziatische markt heeft de roos nu ook ontdekt en reageert zeer enthousiast.”
Interplant is continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe rozen. “Wij investeren sinds jaar en dag veel in research en development. Dat resulteert regelmatig in spectaculaire nieuwe cultivars. Wij zien de toekomst bijzonder rooskleurig in,” aldus Ilsink.

Meer informatie via www.interplant.nl.