AALSMEER – De export van bloemen en planten vanuit Nederland klimt dit jaar naar een nieuw record van € 6 miljard. Dit baseren Floridata en de VGB op de resultaten tot en met november. “De vooruitzichten voor 2018 zijn goed, al zijn er ook knelpunten”, stellen de organisaties.
Samenwerking, digitalisering, duurzaamheid en positionering zijn belangrijke thema’s in de bloemen- en plantengroothandel. Nederland speelt hierin internationaal een belangrijke rol als veelzijdige en toekomstbestendige handelspartner.

Vooral bloemen een record

In november klom de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland met 4% tot € 455 miljoen. Bloemen (+7%) groeiden weer sneller dan planten (+/- 0%) en dat is dit jaar een structurele trend. Tot en met november ligt de exportwaarde op bijna € 5,6 miljard. “Als de exporteurs dezelfde omzet realiseren als in december vorig jaar, passeren zij nipt de historische mijlpaal van € 6 miljard”, meldt Wesley van den Berg van Floridata.
Directeur Matthijs Mesken van de VGB vindt dat een bijzondere prestatie. “Hoe langer je aan de top staat, hoe groter de inspanningen zijn om die leidende positie vast te houden. De internationale concurrentie zit niet stil”, stelt hij vast. Nederlandse exporteurs voorzien in 2018 op totaalniveau weer groei.