Exportrecord – De export van bloemen en planten vanuit Nederland klimt dit jaar naar een nieuw record van € 6 miljard. Dit baseren Floridata en de VGB op de resultaten tot en met november. “De vooruitzichten voor 2018 zijn goed, al zijn er ook knelpunten”, stellen de organisaties. Samenwerking, digitalisering, duurzaamheid en positionering zijn belangrijke thema’s in de bloemen- en plantengroothandel. Nederland speelt hierin internationaal een belangrijke rol als veelzijdige en toekomstbestendige handelspartner.

Exportrecord

Vooral bloemen

In november klom de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland met 4% tot € 455 miljoen. Bloemen (+7%) groeiden weer sneller dan planten (+/- 0%) en dat is dit jaar een structurele trend. Tot en met november ligt de exportwaarde op bijna € 5,6 miljard. “Als de exporteurs dezelfde omzet realiseren als in december vorig jaar, passeren zij nipt de historische mijlpaal van € 6 miljard”, meldt Wesley van den Berg van Floridata.
Directeur Matthijs Mesken van de VGB vindt dat een bijzondere prestatie. “Hoe langer je aan de top staat, hoe groter de inspanningen zijn om die leidende positie vast te houden. De internationale concurrentie zit niet stil”, stelt hij vast. Nederlandse exporteurs voorzien in 2018 op totaalniveau weer groei.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Royal FloraHolland

Royal FloraHolland is de grootste bloemenveiling ter wereld. Opgericht in 1912 en nu hét B2B platform voor de wereldwijde sierteelt markt.

“Bloemen en planten maken onze wereld groener. Ze kleuren onze huizen, tuinen en buurten en vergroenen onze steden. Een groene omgeving maakt mensen gelukkig en het werkt stressverlagend. Onze coöperatie is een twee-eenheid: we zijn een vereniging én een bedrijf. We hebben twee doelen: een gezonde en aantrekkelijke coöperatie voor onze leden zijn en blijven én bouwen aan het grootste internationale B2B platform binnen de sierteeltsector. Duurzaamheid is hierbij een belangrijk fundament. Door bundeling van kennis en kracht bereiken we duurzaam succes, internationale groei en versterken we de coöperatie. Om voorop te blijven lopen, nu en in de toekomst.”

LEES ook dit artikel op GroenVandaag: Bloemen en planten als advertentieblokker