HONSELERSDIJK – Op initiatief van Bloemenbureau Holland krijgt de hortensia in de maand augustus extra de aandacht. De consument wordt op de site mooiwatbloemendoen.nl komende periode ondergedompeld in nieuwe artikelen, DIY’s en prachtige fotografie.

Hortensia

De hortensia die je in de bloemenwinkel aantreft, heeft Aziatische en Zuid-Amerikaanse roots. De sfeermaker kwam met de eerste VOC-schepen naar Europa.

De naam Hydrangea komt van ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (kruik). De vorm van de hortensia doet namelijk denken aan een oude waterkruik. Oké, het is even zoeken.

 

hortensia

hortensia

Kleuren en vormen
In de eerste helft van het jaar zie je de rode, roze, paarse, witte, groene en blauwe hortensia’s. En ook hortensia’s die meerdere kleuren combineren.
In de tweede helft van het jaar zijn er de zogenaamde doorgekleurde bloemen. Deze hortensia’s hebben een groene, rode, bruine tint – passende bij de herfst en winter – en laten zich goed drogen.
Qua vorm is er ook een hoop te beleven. Er zijn enkel- en dubbelbloemige soorten, bolvormige hortensia’s, hortensia’s met kleine bloemetjes in het midden en grote bloemblaadjes aan de rand (randbloeiers) of met een pluimachtige vorm.

hortensia

 

Verzorging van de hortensia
-Snij een stukje van de steel schuin af.
-Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
-Zet je vaas met hortensia’s niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
-Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid en vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
-Zorg dat er geen blad in het water hangt.

 

Symboliek
De hortensia is gul met symboliek. De bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale, bolle vorm. De kleuren van de hortensia symboliseren liefde, harmonie en vrede.