OEGSTGEEST – Tuinhortensia. De zomer komt eraan. Tijd om te genieten van de zon in eigen tuin en op balkon en terras. Waarom niet met tuinhortensia bloeiend de zomer in? De nieuwe generatie tuinhortensia’s bestaan uit veel verschillende soorten. Sterker en mooier dan ooit. Tot diep in het najaar word je getrakteerd op bloei.
Bovendien doen tuinhortensia’s het prima doen in potten. Vanaf mei zijn ze in bloei verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum en bloemist.

Tuinhortensia

Bloeiend de zomer in

hortensia

Kleurvariatie

Terwijl veel mensen de hoofdkleuren wit, roze en blauw kennen, is er tegenwoordig een veel uitgebreider palet met intense kleuren. Variërend van vuurrood tot appeltjesgroen en van dieppaars tot tweekleurige soorten. Ook zijn er zogenoemde doorkleurende tuinhortensia’s. Die veranderen tijdens de bloeitijd wel drie keer van kleur. Bijvoorbeeld van groen naar lichtroze, donkerroze en diepgroen. Behalve een rijk kleurenpalet is er veel variatie in bloemvormen, zoals enkele en supergrote bloem van wel 40 centimeter en bloemen met een stervorm of met gekrulde bloemblaadjes.

Klimaatbestendig

De nieuwe generatie tuinhortensia’s is beter bestand tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Een flinke regenbui? De sterke stelen kunnen de grote (en dus zware) bloemen goed dragen. En als er periodes van droogte zijn, dan herstelt de moderne tuinhortensia zich sneller. Ook voor liefhebbers met balkon of terras zijn er tegenwoordig soorten die ook prima in potten kunt planten.

hortensia

Tuinhortensia is stevige drinker

Ook de nieuwe generatie tuinhortensia’s bestaat uit dorstige types. De botanische naam Hydrangea verwijst naar het stevige drinkgedrag. Hydro betekent namelijk water en daar is de plant dol op.

Je ziet meteen wanneer een hortensia dorst heeft. Hij staat er dan wat slapjes bij, maar na een flinke slok water knapt ie snel weer op.

Zet je hortensia’s in een pot? Dan is het belangrijk om gaatjes in de bodem te hebben zodat overtollig (giet)water weg kan lopen. Wanneer je onderin de pot tevens een laag hydrokorrels doet, dan heb je een waterbuffer. De (klei)korrels nemen vocht op en geven het weer af als de plant het nodig heeft.

Tuinhortensia’s zijn vanaf mei verkrijgbaar bij tuincentra, bloemisten en webshops.

Kijk voor meer inspiratie op www.hydrangeaworld.com.

Fotocredit: Hydrangeaworld