Tuinhortensia. De zomer komt eraan. Tijd om te genieten van de zon in eigen tuin en op balkon en terras. Waarom niet met tuinhortensia bloeiend de zomer in? De nieuwe generatie tuinhortensia’s bestaan uit veel verschillende soorten. Sterker en mooier dan ooit. Tot diep in het najaar word je getrakteerd op bloei.
Bovendien doen tuinhortensia’s het prima doen in potten. Vanaf mei zijn ze in bloei verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum en bloemist.

Tuinhortensia

Bloeiend de zomer in

hortensia

Kleurvariatie

Terwijl veel mensen de hoofdkleuren wit, roze en blauw kennen, is er tegenwoordig een veel uitgebreider palet met intense kleuren. Variërend van vuurrood tot appeltjesgroen en van dieppaars tot tweekleurige soorten. Ook zijn er zogenoemde doorkleurende tuinhortensia’s. Die veranderen tijdens de bloeitijd wel drie keer van kleur. Bijvoorbeeld van groen naar lichtroze, donkerroze en diepgroen. Behalve een rijk kleurenpalet is er veel variatie in bloemvormen, zoals enkele en supergrote bloem van wel 40 centimeter en bloemen met een stervorm of met gekrulde bloemblaadjes.

Klimaatbestendig

De nieuwe generatie tuinhortensia’s is beter bestand tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Een flinke regenbui? De sterke stelen kunnen de grote (en dus zware) bloemen goed dragen. En als er periodes van droogte zijn, dan herstelt de moderne tuinhortensia zich sneller. Ook voor liefhebbers met balkon of terras zijn er tegenwoordig soorten die ook prima in potten kunt planten.

hortensia

Tuinhortensia is stevige drinker

Ook de nieuwe generatie tuinhortensia’s bestaat uit dorstige types. De botanische naam Hydrangea verwijst naar het stevige drinkgedrag. Hydro betekent namelijk water en daar is de plant dol op.

Je ziet meteen wanneer een hortensia dorst heeft. Hij staat er dan wat slapjes bij, maar na een flinke slok water knapt ie snel weer op.

Zet je hortensia’s in een pot? Dan is het belangrijk om gaatjes in de bodem te hebben zodat overtollig (giet)water weg kan lopen. Wanneer je onderin de pot tevens een laag hydrokorrels doet, dan heb je een waterbuffer. De (klei)korrels nemen vocht op en geven het weer af als de plant het nodig heeft.

Tuinhortensia’s zijn vanaf mei verkrijgbaar bij tuincentra, bloemisten en webshops.

Kijk voor meer inspiratie op www.hydrangeaworld.com.

Fotocredit: Hydrangeaworld

Magical Jewel: compact, kleurspektakel en oersterk

Terras- en balkonliefhebbers opgelet! Hortensiakwekers introduceren de spectaculaire Magical Jewel. De plant blijft lekker compact zodat hij buitengewoon geschikt is voor toepassing in potten. Deze roze of blauwe hortensia (Hydrangea) verandert tijdens de bloeiperiode van 6 maanden 3 keer van kleur. De plant vraagt geen groene vingers.

gezelliger maken met Magical Jewel

Hydrangea

Magical Jewel is de nieuwste parel binnen de Magical Hydrangea-collectie. Elk bloemscherm bestaat uit vele magische mini-bloemetjes met unieke kleuropbouw. Ze zijn eerst groen en krijgen steeds meer een roze of blauwe kleur in de zomer. De plant bloeit rijk en heeft een volle opbouw. Hoewel de bloemen delicaat ogen zijn ze zijn oersterk, goed bestand tegen fel zonlicht en blijven mooi tot in het najaar. Door de stevige stelen zal de plant ook niet gaan hangen tijdens hevige regenbuien. Dat de plant maximaal 50 cm hoog wordt, maakt ‘m ideaal voor op het balkon en terras. Je kunt de Magical Jewel uiteraard ook een plekje in de tuin geven.

Magical Jewel

3x van kleur veranderen

Magical hortensia’s kunnen zowel op een zonnige als een schaduwrijke locatie staan. Extra opvallend is dat tijdens de bloeiperiode de bloemen 3 keer van kleur verandert. Hoe lichter de standplaats, hoe sterker de kleurverandering. Wat begint als een groen-roze Magical Jewel eindigt in het najaar in romantische tinten als donkerrood of vergrijsd groen. Dat gaat overigens niet per dag, maar heel geleidelijk tijdens de zomer en nazomer (tot aan de eerste nachtvorst). Op het plantenetiket zie je de verschillende bloemkleuren.

Verzorgingstips

  • Hortensia’s houden van voldoende vocht, dus geef zeker in periodes van droogte regelmatig water bij de wortelkluit (niet op de bloemen of het blad).
  • Tijdens de zomermaanden af en toe verwennen met plantenvoeding resulteert in een extra rijke en lange bloei.
  • Magical-hortensia’s zijn vorstbestendig en de uitgebloeide bloemen zijn in de wintermaanden ook nog decoratief.
  • Bij het begin van een nieuw tuinseizoen (maart) knip je de oude bloemen weg. Dat doe je net onder het bloemscherm en voor de rest hoef je de Magical hortensia’s niet te snoeien.
Magical Jewel

Interieur

Er zijn ook Magical kamerhortensia’s. Net als de tuinhortensia’s veranderen deze tijdens de bloeiperiode van kleur. De bloei in huis duurt wel 6 maanden en daarom geven de kwekers een 150 dagen-bloeigarantie op de planten.

Meer info via www.magicalhydrangea.com

Fotocredit: Magical Hydrangea