Fairtrade kerstpakketten – Wist u dat bijna 200 miljoen mensen in de wereld leven in omstandigheden van uitbuiting, armoede en honger? Wist je ook dat er manieren zijn om deze Kerst als bedrijf een Fairtrade kerstpakket te geven? Het Fairtrade model heeft als doel het uitbannen van oneerlijke praktijken zoals kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden en oneerlijke prijzen door het aanbieden van eerlijkere voorwaarden voor boeren, ambachtslieden en coöperaties. Het maakt niet uit welk bedrijf je runt of hoe groot je het is, je kunt je werknemers een Fairtrade kerstpakket geven en tegelijkertijd gemeenschappen in nood steunen. Door verder te lezen, begrijp je waarom het geven van Fairtrade geschenken meer is dan het geven van een donatie.

Fairtrade kerstpakketten

fairtrade

Wat is Fairtrade?

Fairtrade is een sociaal model zonder winstoogmerk die producenten in ontwikkelingslanden betere handelsvoorwaarden biedt. Het geeft deze producenten een stem en maakt ze mondiger, doordat ze dankzij Fairtrade in contact staan met consumenten die hun producten kopen. Fairtrade is al lang niet meer alleen maar de koffie bonen. Je kunt Fairtrade sokken, ondergoed of zelfs een kerstpakketten kopen! Er is een grote verscheidenheid aan producten zoals, thee, chocolade, cacao, wijn, kleding, bloemen, fruit, frisdrank, noten, kruiden, granen, honing, vlees en zeevruchten.

Waarom eerlijk?

Kerstpakketten met Fairtrade geschenken zijn niet alleen een geweldige manier om ontwikkelingsprojecten te steunen, maar ook een kans om uw werknemers tijdens de feestdagen te motiveren. De belangrijkste reden om een Fairtrade geschenk te geven is dat u uw steentje bijdraagt aan een betere wereld. Bij eerlijke handel gaat het erom dat iedereen – van de boeren die de producten verbouwen tot de mensen die in de fabrieken werken die ze produceren – eerlijk wordt behandeld. In sommige delen van de wereld worden kinderen bijvoorbeeld gedwongen om lange uren te werken in afschuwelijke omstandigheden – vaak in extreme hitte en zonder passende bescherming. Eerlijke kerstcadeaus garanderen dat de producten op ethische en verantwoorde wijze worden geproduceerd en ingekocht. Als Kerstmis het seizoen van het geven is, is het ook een goed moment om indruk te maken op uw medewerkers door hen te laten weten hoeveel ze voor u betekenen. U kunt hen laten zien dat u om hen geeft door hen een Fairtrade geschenk te geven.

Geschenken

Als je erover denkt om je werkgever te overtuigen om deze kerst Fairtrade geschenken te bestellen voor Kerstmis, ben je op de goede weg. Om ervoor te zorgen dat je geschenken Fairtrade zijn, moet je een beetje onderzoek doen. Max Havelaar is in Nederland de stichting die het keurmerk Fairtrade afgeeft. Kijk dus uit naar dit keurmerk om zeker te weten dat bijvoorbeeld een boer de kosten van de productie kan betalen.

Kant-en-klaar

Je kunt ook kiezen voor meerdere fairtrade cadeaus in een kerstpakket voor al je werknemers. Er zijn aanbieders die het kerstpakket personaliseren doormiddel van een persoonlijke kaart of bedrukking. Fitbox is een voorbeeld van een goede flexibele partij om je Fairtrade kerstpakketten te bestellen voor dit jaar.

Fotocredit introfoto: freestocks, op Unsplash.