Gentiaan Pink Sky Rogenti is een gespecialiseerde gentianenkwekerij gevestigd op de grens van Nederland en Duitsland. Het bedrijf startte in 1984 met één bedje gentianen en teelt op dit moment gentianen op zes hectaren.
 Eigenaar Marcel Roog raakte tijdens zijn biologiestudie in Wageningen al gefascineerd door gentianen. Mysterieuze planten die op moeilijk toegankelijke plekken hoog in de bergen groeien onder extreme omstandigheden.

gentiaan pink sky

Gentiaan Pink Sky

In Europa komen 35 soorten gentiaan voor, voornamelijk in de Alpen. De gentiaansoorten die voor de snij worden gebruikt zijn afkomstig uit de bergen van Oost-Azië en met name uit Japan. Al in het begin van de 20e eeuw werden de gentianen door handelsreizigers vanuit Japan meegevoerd naar Europa. In Japan is het één van de meest verkochte snijbloemen.

Door Florapodium
Aalsmeer

Koning Gentius uit Illyrië (Slovenië) zou de geneeskrachtige eigenschappen van de gentiaan hebben ontdekt, aan hem heeft de gentiaan zijn naam te danken. De geneeskundige werking van de gentiaan zit in de wortels. Van de wortels van sommige soorten worden zelfs likeurtjes en jenever gestookt. Vooral in Zwitserland is dit drankje erg bekend. Ook wordt gentiaan gebruikt in geneesmiddelen, bittermiddel en als eetlustopwekkend preparaat. Voor de productie van Schnaps wordt vooral de grote gele soort gebruikt.

gentiaan pink sky

Veredeling

De gentiaan is één van de bloemen die een echte eigen kleur heeft: gentiaanblauw. Als bioloog veredelt Marcel zelf zijn gentianen in meerdere kleuren, waardoor hij naast deze bekende blauwe soort, de gentianen ook aanbiedt in de kleuren wit, roze en lavendel.
Rogenti is de enige kwekerij in Europa die de gentianen in zoveel kleuren aanbiedt: de Gentiana Blue Sky, White Sky, Lavendel Sky en Pink Sky zijn met kwekersrecht beschermd.

Exclusief

Pink Sky en Lavendel Sky zie je eigenlijk nooit binnen het assortiment van een bloemenwinkel, terwijl deze prachtige gentianen echte blikvangers zijn in een boeket. Rogenti teelt deze exclusieve bloemen al bijna 20 jaar, maar desondanks zijn ze in Nederland tamelijk onbekend.

“Onze Gentiana Sky zijn exclusieve, statige bloemen die lang houdbaar zijn. Bloemisten kunnen zich hiermee echt onderscheiden van het assortiment dat in de supermarkt verkrijgbaar is”, zegt Marcel trots.

Houdbaarheid

De gentianen van Rogenti zijn verkrijgbaar tot 90 cm lang en hebben wel 40 tot 50 knoppen per steel. Ieder bloemetje komt mooi op kleur op de vaas en de bloemen blijven wel twee tot drie weken goed.

gentiaa pink sky

Teelt

Voor Rogenti zijn gentianen echte seizoensproducten. De oogst van de gentianen loopt ongeveer van april tot half september/oktober. De bloemen worden geteeld in schermhallen. Deze schermhallen zijn onder andere bedoeld om de bijen tegen te houden. Op het moment dat bijen het gewas bestuiven, verschrompelen de bestoven bloemetjes omdat deze hun ’taak hebben volbracht’. Dat ziet er natuurlijk niet mooi uit. Daarnaast beschermen de schermhallen het gewas tegen de hagel die in Nederland nog wel eens wil vallen.

gentiaan pink sky

Pionier biologische bestrijding

Omdat Marcel van oorsprong bioloog is, had biologische bestrijding tegen ongewenste bezoekers al vroeg zijn interesse. Al vijfentwintig jaar loopt Rogenti voorop met de inzet van roofmijten en sluipwespen in de buitenteelt: natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Naar eigen weten was hij een van de eerste kwekers die hiermee begon te experimenteren. Destijds konden zelfs bekende producenten van biologische bestrijding hem niet het juiste advies geven, waardoor hij een ware pionier binnen het biologische teeltcircuit werd. Door deze manier van werken beperkt Rogenti het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot een minimum. Onkruidbestrijding gebeurt zelfs nog gewoon met de hand.

Lees op Groenvandaag ook dit artikel over een bijzondere plant: Ranonkel Butterfly.