Mahoniestruik – In de zomer zorgt het Chinees Reuzenriet voor intimiteit en privacy in onze tuin. Met zijn imposante en decoratieve uiterlijk zorgt hij ook nog eens voor een oosterse sfeer. Eigenschappen die ik enorm waardeer.

Mahoniestruik

Ik ben dan ook erg blij met dit sfeervolle reuzenriet en had hem dan ook graag een waardig aftreden gegund. Grassen kunnen namelijk nog bijzonder fraai zijn in de winterperiode. Zeker als er na een nachtvorst een wit laagje rijp op ligt of als ze vrolijk wuiven in de winterwind. Helaas heeft deze wind de laatste tijd aardig huisgehouden. Dit heeft er voor gezorgd dat onze reus eerder door zijn ‘knieën’ is gegaan dan verwacht. Helemaal terugknippen was de enige remedie. Gelukkig staan er wintergroene bladplanten in onze tuin die deze taak graag overnemen.

Mahonia_Soft_Caress_close
Rustgevend en krachtig

De laatste jaren ben ik grote bladplanten steeds meer gaan waarderen. De kracht en rust die deze planten uitstralen vind ik geweldig. Nu het Reuzenriet tijdelijk van het toneel is verdwenen zijn er andere planten die deze rol graag op zich nemen. Zo hebben we Fatsia Japonica en Mahonia ‘Soft Caress’ in onze tuin. In mijn beleving zijn dit ‘vogels van hetzelfde pluimage’. Decoratieve bladeren, gezonde groeikracht en een exotische uitstraling. Fatsia japonica zal bij de meesten wel bekend zijn als vingerplant (kamerplant) maar deze heeft zich jaren geleden al bewezen als ideale tuinplant. Een geweldige plant met zeer decoratieve grote bladeren en een enorme groeikracht.

Mahonia_bloemenSoft Caress

De Mahonia eurybracteata ‘Soft Caress’ daarentegen is pas een paar jaar op de markt en daardoor nog niet zo bekend. Maar dat het een bijzondere tuinplant is, daar zijn de meesten het al wel over eens. Niet voor niets heeft deze de eerste prijs gewonnen op de Chelsea Flower Show 2013, ’s werelds bekendste plantenshow.

Exotisch en kindvriendelijk

Deze prachtige Mahonia ‘Soft Caress’ is de eerste Mahoniestruik die geen stekels heeft. Zijn diep ingesneden exotische bladeren voelen zacht aan en daarmee is het de eerste Mahoniestruik voor een kindvriendelijke tuin. ‘Soft Caress’ bloeit vanaf augustus tot oktober met opvallende gele bloemen. Gevolgd door mooie blauwe bessen. Bessen die voor ons helaas niet eetbaar zijn maar wel een geweldige blikvanger vormen in de wintertuin.

Lees ook van Fred’s choice het verhaal over de fijnspar.

Japan

Ondanks dat deze sierheester geselecteerd is in Amerika komt de Mahonia oorspronkelijk uit Japan. Het is een compact groeiende sierstruik en dit maakt hem uitermate geschikt voor op het terras of balkon. In de tuin kan deze uitgroeien tot een flinke struik wat zijn uitstraling alleen maar ten goede komt. Wel vraagt deze zoals veel wintergroene tuinplanten een beschutte plaats tegen noordoostenwind. Liefst in de zon of halfschaduw.

Kortom: een fraaie sfeerbrenger met vele mogelijkheden die bovendien weinig verzorging vraagt. Speciaal voor deze bijzondere tuinplant is er een informatieve consumentensite opgezet waar leuke wetenswaardigheden te lezen zijn. www.mahoniasoftcaress.com

Fred’s Choice wordt verzorgd door:door Plantkeuze, Get Inspired

Nog meer van Fred

Lees verder op GroenVandaag in de rubriek Freds Choice.