Freesia – De roots van de Freesia liggen in Zuid-Afrika. Hier heeft de botanicus Ecklon de bloem ontdekt. Ecklon vernoemde zijn ontdekking in 1830 naar zijn vriend, de Duitse arts F. Freese.

Freesia

De arts vond de bloem te mooi om voor zichzelf te houden en introduceerde de Freesia in Europa. Vanaf dat moment groeide de bloem uit tot een van de populairste snijbloemensoorten.

Dubbele bloemen

Sinds de Europese introductie zijn er steeds meer kleuren bijgekomen. Het palet is inmiddels duizelingwekkend: wit, rood, blauw, geel, roze, paars, oranje en alle tinten daartussenin. Er bestaan ook bloemen met twee of meer kleuren, en Freesia’s met dubbele bloemen. Door het kruisen zijn de meeldraden van dubbele Freesia’s veranderd in bloemblaadjes.

    freesia.5    freesia.6


Leuk om te weten

-Vanwege zijn roots in Zuid-Afrika wordt de bloem ook wel ‘Kaaps lelietje-van-dalen’ genoemd.
-De geurende bloem is een geliefde bruidsbloem.

Natuurlijke geur

De Freesia is een van de weinige bloemen die nog haar natuurlijke geur heeft. Elke kleur bloem heeft een eigen geur. De parfumachtige geur van de beauty Freesia neemt je mee terug in de tijd. Ze roept dierbare herinneringen op die een bijzonder plekje in ons geheugen hebben gekregen. Wanneer de bloemen helemaal open zijn geuren ze het meest. Wil je liever een subtiele parfumgeur in huis? Neem dan de blauwe.

Verzorgingstips

-Snijd met een scherp mes ongeveer 2 centimeter van de bloemstelen af.
-Gebruik een schone vaas om de bloemen in te zetten.
-Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water.
-Zet de heerlijk geurende beauty’s op een plekje ver van de fruitschaal vandaan. Freesia’s houden niet van ethyleengassen, want daar verleppen ze van.
-Zorg ook voor een tochtvrij en niet al te zonnig plekje.
-Controleer af en toe hoeveel water de bloemen nodig hebben. Geef ze wat extra als ze dorstig zijn.
-Houd bij het kopen van de bloemen goed in de gaten hoe rijp ze zijn. De eerste knop van de kam moet goed doorgekleurd zijn. Als deze te groen is kan de elegante beauty geen heerlijke geur afgeven.

Op www.freesiainfo.com meer over  info over deze geurbloem.

Bron: Ibulb/ bloembol.org