HONSELERSDIJK – Deze weken zijn bij veel bloemisten en in de media de schijnwerpers gericht op de Freesia. De consument wordt komende periode ondergedompeld in nieuwe artikelen, DIY’s en prachtige fotografie met deze elegante bloeier. Waarom? Omdat deze bloem erg goed in de smaak valt en de potentie heeft om tot de favorieten te gaan behoren.

Freesia

De Freesia heeft sprankelende kleuren en laat een subtiel vleugje parfum achter in huis. De geur neemt je mee terug in de tijd en roept vaak herinneringen op. Ouderwets? No way! Vintage, want deze nostalgische bloem heeft een spectaculaire comeback gemaakt.

roze_freesiaKleuren en vormen
De knol van de Freesia vormt onder de grond kleine knolletjes, die kralen genoemd worden. Zo’n kraaltje groeit uit tot een volwaardige knol en uiteindelijk tot een kam met bloemen die ieder huis extra stijl geeft. En zelfs in een vaas groeit ze nog door. De Freesia is er in de kleuren wit, geel, oranje, rood, blauw, roze en paars. Maar kan ook tweekleurig of meerkleurig zijn. Veel variëteiten hebben een heerlijke zoete geur.

 

Symboliek
De Freesia staat symbool voor onvoorwaardelijke liefde. Traditioneel geef je je echtgenoot witte Freesia’s na zeven jaar huwelijk, die jullie herinneren aan pure, echte liefde. De heerlijke geur van de bloemenkam geeft hier nog een extra dimensie aan. Ze symboliseert daarnaast onschuld.

Herkomst
Het knolgewas Freesia werd ‘ontdekt’ in Zuid-Afrika, waar ze ‘Kaaps lelietje-van-dalen’ werd genoemd. De bloem kreeg de naam ‘Freesia’ rond 1830 van de Zuid-Afrikaanse botanicus Ecklon, die hem naar zijn vriend, de Duitse arts F. Freese noemde. De bloeiwijze van een Freesia wordt een kam genoemd, vanwege alle bloemknoppen die zo netjes op een rijtje staan.

rode_freesia

Verzorgingstips
-Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
-Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
-Snij of knip de bloemstelen 3-5cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
-Zet Freesia’s niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
-Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
-Zet Freesia’s niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dat zal de bloemen sneller doen verouderen.

Bron: mooiwatbloemendoen.nl