Garden cyclamen kleuren – Duizenden bloemen bloeien in de stadskleuren rood en wit in het centrum van Alkmaar, winnaar van de Green Cities Europe Award 2022 voor de meest inspirerende Europese stad voor het vergroenen van de leefomgeving. Medewerkers van Stadswerk072 plaatsten bij de Grote Kerk en het monumentale IJkgebouw schalen die volgens de Alkmaarse stadsvlag met banen van rode en witte tuincyclamen zijn beplant.

Garden cyclamen kleuren

Vergroenen van de stedelijke omgeving

Donderdag 12 oktober vindt in de Grote Kerk een nationaal congres plaats waar stadsvertegenwoordigers en groenspecialisten uit heel Nederland zich laten informeren en inspireren over het vergroenen van de stedelijke omgeving. Belangrijk thema daarbij is biodiversiteit.

Tuincyclamen

Door nectarrijke herfstbloeiers, zoals tuincyclamen, in de stad te plaatsen, is er ook in de herfstmaanden voldoende voedsel te vinden voor hommels, bijen en andere bestuivers. De bloemen hebben tevens een positief effect op inwoners en toeristen. Bloemen in het centrum zorgen voor een gezellige sfeer en daar profiteren de winkeliers ook weer van.

balkon en terras

Herfstbloeiers

De herfstbloeiers zijn aangeboden door de Nederlandse cyclamenkwekers. De Garden Cyclaam of tuincyclaam groeit uit een knol en heeft hartvormige groene blad met een mooie tekening van de nerf. Behalve rode en witte zijn er ook roze en paarse soorten. De zogenoemde ‘koude’ teelt is energiezuinig en ook heeft de knol van nature al zoveel voedingsstoffen in zich dat er door de telers weinig aan toe te voegen valt.

Garden Cyclamen kleuren Alkmaar rood-wit

Green Cities Europe Award

De Award is een initiatief van de European Nurserystock Association (ENA) samen met boomkwekerijorganisaties in 13 Europese landen verenigd in het internationale programma Green Cities Europe. In dit programma werken 13 Europese landen samen om de meerwaarde van groene ruimte in de stedelijke omgeving onder de aandacht te brengen. Elk Europees land in dit programma kan een nationaal project delegeren. De projecten worden beoordeeld door een jury die bestaat uit een gedelegeerd jurylid uit elk deelnemend land aan deze Award.

De prijs bestaat vooral uit eer. Er wordt veel aandacht voor het project verwacht in de (gedrukte en sociale) media. Daarnaast ontvangt het winnende project een 'trofee'.