Huwelijk of partnerschap – Al in de antieke beschavingen van Egypte, Mesopotamië en China gold het huwelijk als het belangrijkste sociale instituut. De voltrekking was een ceremonie zwanger van rituele handelingen tegen een bloemrijk decor. Nu, duizenden jaren later, wordt het huwelijk wereldwijd nog steeds beschouwd als de meest betekenisvolle verbintenis tussen twee mensen die op hun dag hun verhaal vertellen met bloemen.

Huwelijk of partnerschap

De roos

Liefde en romantiek

Bloemen, vooral rode rozen, worden geassocieerd met liefde en romantiek. Ze symboliseren de verbondenheid tussen het bruidspaar en versterken de romantische sfeer van de bruiloft.

De Lelie

Puurheid en onschuld

Witte bloemen, zoals lelies, staan voor puurheid en onschuld. Ze worden gebruikt in bruidsboeketten en decoraties om de zuiverheid van de liefde en het nieuwe begin te verbeelden.

De Pioenroos

Geluk en voorspoed

Anjers en pioenrozen worden geassocieerd met geluk en voorspoed. Ze worden toegepast in boeketten en tafelarrangementen om goede wensen voor het gelukkige paar uit te drukken.

De tulp

Vriendschap en verbondenheid

Tulpen en zonnebloemen symboliseren vriendschap en verbondenheid. Ze benadrukken de vriendschap tussen het bruidspaar en het samenkomen met dierbaren.

De iris

Vertrouwen en toewijding

Irissen en Calla hebben de betekenis van vertrouwen en toewijding. Ze symboliseren de sterke band en het vertrouwen tussen het bruidspaar.

bruiloftkrans

Vruchtbaarheid en positiviteit

In culturen over de hele wereld staan huwelijksbloemen voor vruchtbaarheid, schoonheid en geluk. Bruiden dragen bloemenkransen op hun hoofd en boeketten van geurige bloemen en kruiden om negatieve energie af te weren.

De huwelijksmaand

De meest populaire trouwtijd valt natuurlijk in de zomermaanden en de lente. De zomer met haar mooie weer en lange dagen maken van buitenbruiloften onvergetelijke buitenactiviteiten, terwijl de lente het symbool is voor een nieuw begin en frisheid. Veel bloemen hebben in de lente ook hun bloeitijd.

bruiloftboog

Ceremonie en formaliteit

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden in Nederland veel huwelijken gesloten, met een piek van 124 duizend in 1970. Vanaf 2014 is het juridisch ouderschap net zo geregeld is als bij een huwelijk. Sindsdien wint het geregistreerd partnerschap aan populariteit. Bij partnerschap is er doorgaans geen officiële ceremonie vereist. Je kan het zien als een huwelijksvoltrekking zonder de toeters en bellen. Maar niet zonder de beste intenties van de partners en zeker niet zonder bloemen.

Tip: En je kan met deze schitterende bloemen natuurlijk ook Moederdag opluisteren.

Decorum-label

Decorum bundelt de krachten van ruim zestig speciaal geselecteerde planten-en bloemenkwekers met dezelfde passie voor groen. De premium bloemen en planten, waaronder de mooiste huwelijksbloemen, zijn herkenbaar aan het decorum-label.

Meer informatie over de genoemde kwekers en de overige kwekers van Decorum, klik op de link.