Weer Moederdag – Zondag is het weer Moederdag. De dag waarop wij onze moeders onze waardering en liefde tonen.

De oorsprong van Moederdag gaat terug tot het oude Griekenland, waar de lente werd gevierd met festivals ter ere van Rhea, de godin van het moederschap en de vruchtbaarheid. In het Romeinse rijk waren er soortgelijke vieringen ter ere van Cybele, de Magna Mater, de Grote Moeder. Deze vroege vieringen van het moederschap waren inspiratiebronnen voor onze huidige Moederdag.

Weer Moederdag

Anna Jarvis

De Amerikaanse Anna Jarvis wordt beschouwd als de bedenker van Moederdag. Na de dood van haar eigen moeder, diende zij een verzoekschrift in bij het Amerikaanse Congres om een ​​feestdag in te stellen ter ere van alle moeders. President Woodrow Wilson ondertekende de Moederdag-wet in 1914. Vanwege vergaande commercialisering kreeg Jarvis tegen het einde van haar leven moeite met de feestdag. Ondanks dat staat op haar grafsteen haar onsterfelijkheid gebeiteld.

Anna M. Jarvis. 1 mei 1864- 24 November 1948. Founded Mother’s Day, May 10, 1908. Officially proclaimed by President Woodrow Wilson, May 9 1914.

Moeders houden van bloemen

Wat begon als een eenvoudige viering groeide uit tot een wereldwijd fenomeen. Tegenwoordig wordt Moederdag in veel landen gevierd, zij het op verschillende data en met verschillende tradities, maar het lenteaspect is nog steeds herkenbaar. Want van bloemen houden alle moeders. Ook in ons land is Moederdag een echte bloemendag. Voor Moederdag 2023 hebben de kwekers van Decorum weer een prachtig weer Moederdag selectie gemaakt.

Zondag is het weer Moederdag_begonia

Begonia

De bloeiende Begonia krijgt prachtige bloemen in diverse kleuren en is erg geliefd als bloeiende kamerplant. De Bladbegonia kan ook in bloei raken, maar die bloemen zijn een stuk minder spectaculair dan de bloemen van de bloeiende Begonia. De Bladbegonia koop je dus als groene kamerplant. Of je nu van fleurige bloemen houdt of juist geniet van een stoer blad met sprekende bladtekening en intense kleuren, met de veelzijdige begonia kan je op Moederdag aankomen.

dianthus_anjer

Dianthus

Beter bekend als Anjer. Dianthus is afgeleid van de Griekse woorden Dios (afstammeling van Zeus) en Athos (bloem). Een goddelijke bloem dus. Prachtig in vaas en pot. Van een sterke potanjer kun je lang genieten en hetzelfde geldt voor de kleuren en de zachte geur. Ook geschikt voor border, terras en balkon. De plant Dianthus bloeit van mei tot oktober. Hoe meer zon, hoe rijker hij bloeit.

Roselily

De Roselily is een unieke variant van de bekende Lelie. Deze pollenvrije, dubbelbladige schoonheid heeft iets weg van een mooie grote roos. Twee prachtige bloemen in één. De Roselily heeft geen meeldraden en geuren minder dan de meeste leliesoorten.

TiP: Allemaal bloemen die ook niet misstaan bij de bekrachtiging van een huwelijk en partnerschap.

de vrolijke gerbera

Gerbera

Geen feest zonder Gerbera, de vrolijkste bloem onder de bloemen. Jaarlijks worden in Nederland wel 900 miljoen Gerbera’s geproduceerd met 600 verschillende variëteiten in kleuren, vormen en maten. Met een piek rond Moederdag. Gerbera’s zijn perfect te combineren in een boeket, voeg dan verschillende kleuren en tinten samen en zorg voor hoogteverschil.

Zondag is het weer Moederdag

Anthurium

Woonplant Anthurium is geliefd om zijn glimmende groene blad, zijn kleurige schutbladeren en opvallende kolf. Anthurium komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika. Inmiddels kennen we meer dan 500 soorten en heeft hij wereldwijd fans. Niet alleen vanwege het mooie uiterlijk, maar ook omdat hij zo makkelijk te onderhouden is! De tropische Anthurium maakt het hele jaar door bloemen.