Geluidloze robotmaaier – Je hebt van die geluiden-van-toen die velen zullen herkennen. Wie al een beetje ouder is, herinnert zich bijvoorbeeld het geluid van de grasroller; dat bescheiden mechanische afsnijden van gras en als je de roller terughaalde voor een volgende knipbeurt, het harmonisch ratelen van de messen. Verleden tijd. Jeugdsentiment. Nu maaien we onze gazons geluidloos met een robot grasmaaier.

Geluidloze robot grasmaaier

De robotmaaier is allang geen gadget meer. Fiets langs grotere tuinen met een grasveld en je ziet zelfsturende maaiers zwijgend en onverschrokken hun werk doen. Grasmaaien, je hoeft er niet meer fysiek bij te zijn. Geef de geluidloze robotmaaier een opdracht en hij voert die zonder morren uit. Gemak dient de mens. In dit geval heet gemak robot.

robotmaaier

Voordelen robot grasmaaier

De voordelen van de robot grasmaaier gaan verder dan het gemak van het zelfstandigheid. Door het sensorcutsysteem gebeurt het maaien bovendien streeploos en bij minder goed weer kan de maaier ook zijn klus klaren. Hij is zoals gezegd geluidloos. De installatie van de maaier is niet ingewikkeld en eenmalig en de grasmaaier is veilig, laadt zichzelf op en heeft een anti-diefstal bescherming.

Smartphone

De bediening van de maaier kan gewoon via een app op je smartphone. De apparaten werken op GPS. Maar voordat de tuinhulp zelfstandig aan de slag kan gaan, moet je het apparaat dus eenmalig installeren. Daarbij zal je eerst je tuin moeten begrenzen met een begrenzingskabel, zodat de maaier binnen het domein blijft dat gemaaid moet worden. Op het display kan je vervolgens maaitijd en maaidag instellen. Daarna kan de maaier aan de slag, waarna het apparaat vanzelf weer naar zijn docking station rijdt om op te laden.

geluidloze robotmaaier

Gazon

De grootte van het gazon en de hellingsgraad zijn belangrijk bij het kiezen van de machine. Robot grasmaaiers zijn er voor alle type gazons en voor uiteenlopende oppervlakten. Maai je gras niet te kort, want dan verliest het zijn natuurlijke bescherming en is het vatbaar voor zon, onkruid en mos. Gebruik je je gazon intensief, laat in dat geval je gras wat langer. Een siergazon kun je wel iets korter houden, maar zorg voor een dichte bodembedekking.

Tip: Moet het gazon nog voor de winter een keertje gemaaid worden? Maai het dan liever niet te kort. Zet dan de messen op 4 cm.

Of toch meer echt kunstgras?

Fotocredit:
– introfoto, Niek Verlaan, op Pixabay
– foto 2, Spinheike, op Pixabay
– foto 3, Sharon McCutcheon, op Unsplash