Geranium, 7 tips Vanaf april is het weer tijd om het balkon en terras in gereedheid te brengen voor de zomer. Wil je een bloemenparadijs? Kies dan voor geraniums. De nieuwe soorten staan garant voor een uitbundige bloemenzee zonder dat je daar groene vingers voor nodig hebt. En met een beetje creativiteit wordt het zelfs een verrassende zomer! De nieuwe generatie geraniums is veelzijdiger dan ooit. Ze bloeien tot diep in het najaar, zijn goed bestand tegen droge periodes en hebben een verrassend groot kleurenpalet: van fel tot pastel en van één- tot tweekleurig.

Geranium, 7 tips

geranium

Veelzijdig, verrassend

Ook de bloemvorm of groeiwijze varieert per soort. De meest bekende zijn de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Lang genieten van geranium is heel eenvoudig want haast elk plekje is goed met uitzondering van volle schaduw. Het is vooral een kwestie van regelmatig watergeven. Wanneer je de uitgebloeide bloemen verwijdert, maakt de geranium continu nieuwe bloemknoppen aan. Voor een extra uitbundige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding.

Hoe zit het ook alweer is het nu Geranium of Pelargonium. Vanwaar die verwarring?

7 tips om Geraniums te stylen

geranium 7 tips

1- Bloemenschoen

Een versleten paar schoenen of laarzen over? Geef ze een tweede leven… als bloempot. Vul ze met potgrond en beplant met (mini)geraniums. Gaten in de zool zorgen dat het overtollig (giet)water kan wegvloeien!

geranium

2- Fleurig tafeltje

Je kent ze wel: opbergmanden van gaaswerk. Ze zijn ook geschikt als tafeltje. Door hun open structuur kun ze ook beplanten met geranium. Het is wel even een klusje, maar het resultaat mag er zeker zijn. Bekleed de binnenzijde eerst met antiworteldoek en vul de mand met potgrond. Maak aan de zijkanten ruimte om de geraniums in te stoppen. Laat de deksel van de opbergmand fungeren als tafelblad. Wanneer je kiest voor verschillende soorten planten ontstaat een natuurlijk geheel.

geranium

3- Op hoge poten

Een plantenstandaard in huis is tegenwoordig weer helemaal in. De planten krijgen zo een eigen podium en worden echte eyecatchers. Dat kan natuurlijk ook buiten op balkon of terras. Heb je een standaard op hoge poten? Kies dan voor hanggeraniums. Die laten hun bloemen prachtig over de rand hangen.

de veelzijdige pelargonium

4- Bloemenwolk

Geraniums zijn zeer geschikt voor het maken van hanging baskets. Dat zijn ronde hangmanden waarin planten uitbundig groeien en bloeien. Het zelf maken van hanging baskets vraagt wel wat vaardigheid, maar dan heb je ook wat. Tot diep in het najaar kleuren de ‘bloemenwolken’ het balkon of terras. Bij veel tuincentra zijn ook kant en klare hanging baskets verkrijgbaar.

een bloeiende schutting

5- Schutting in bloei

Hanggeraniums zijn ideaal om een saaie muur of schutting op te fleuren. Bevestig een aantal muurpotten en beplant ze met geraniums. Voor een speels effect hang je de muurpotten op verschillende hoogtes. De hanggeraniums zorgen voor een waterval aan bloemen.

creatief met zomerbloeiers

6- Mobiele sfeermaker

Een moderne pot op wieltjes, een kruiwagen of bolderkar… zet ze vol met geraniums. Niet alleen mooi, maar ook praktisch. Je verplaatst de mobiele sfeermaker met gemak zodat je tijdens een barbecuefeestje lekker veel bewegingsruimte hebt.

bloeiers voor balkon en terras

7- Frans balkon

Een klein balkon tover je in een mum van tijd om tot een bloemenparadijsje met balkonbakken aan de reling. Het roept gelijk het beeld op van zomer in Parijs. Begin de dag met een croissant en sluit ’s-avond af met een koel wijntje. Vive le géranium!

Meer info over geraniums op Europe in Bloom.

Zie voor meer foto’s GroenVandaag Facebook fotoalbum.

Fotocredit: Pelargonium for Europe (PfE)