Geen nachtvorst meer  – Geen nachtvorst meer, dan kan je je opmaken voor geraniums. In potten op terras en balkon of in de tuin. Laat maar bloeien die vrolijke, kleurrijke zomerbloeiers. Ze zijn er veel verschillende soorten en staan garant voor een uitbundige bloemenzee. De nieuwe generatie geraniums is sterker dan ooit en bloeit tot diep in het najaar. De zonaanbidders zijn bovendien beter bestand tegen droge periodes en dat is voor zomerbloeiers in potten een extra belangrijke eigenschap.

Geen nachtvorst meer

Pelargonium

De geranium – Pelargonium- heeft mooi groen blad en prachtige bloemen die felrood en hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila en tweekleurig. De drie belangrijkste groepen zijn de hanggeranium (Pelargonium peltatum), de staande geranium (Pelargonium zonale) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Behalve bloeiende zijn er ook citroengeraniums en andere geurende soorten.

Nachtvorst

Vanaf half mei kun je geraniums zonder zorgen buiten zetten. Vaak is het in april al warm genoeg om te genieten op een fleurig terras. Hou voor de zekerheid nog wel de weerberichten in de gaten. Is er nachtvorst op komst? Zet de zomerbloeiers dan even binnen.

Potten en bloembakken

Geraniums worden het meest in bloembakken gezet. Dat kan variëren van vintage koekblikken, zeegras manden, een bolderkar tot een zelf gedecoreerde pot. Belangrijk is dat het wortelgestel voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Dat resulteert in een bloemenzee. Gebruik bij het planten speciale potgrond en zet de geraniums op een zonnig plekje. Let bij de potkeuze er ook op dat er een gat in de bodem zit. Het overtollig gietwater kan dan makkelijk wegvloeien. Een laag hydrokorrels zorgt voor een waterbuffer. Geef regelmatig water en voeg eens per twee weken vloeibare plantenvoeding toe voor een extra uitbundige bloei, die tot diep in het najaar doorgaat!

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Festival Colours inspireert op Libelle Zomerweek 2018

TIP: Geef het wordmtelsel van de geranium ruimte om zich te ontwikkelen.

In de tuin

Geraniums kun je tevens in de tuin te planten (op een zonnig plekje). Tijdens de zomermaanden kan de plant zich met gemak verviervoudigen qua grootte en hoeveelheid bloemen. Geraniums zijn vanaf april verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum, bloemist en online. Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.facebook.com/mijngeranium.

zomertuin