AMSTERDAM – Geranium en Hibiscus zijn uitverkoren. Tijdens een rondvaart langs bloemrijke locaties in Amsterdam heeft een Nederlandse mediajury op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl de Balkon- en Terrasplant van het Jaar 2016 gekozen. Michel Verbeek, productcoördinator bij FloraHolland, presenteerde de genomineerde planten.
 

Geranium

Aan de hand van criteria als zomeruitstraling, bloeicapaciteit en gebruiksgemak vulden de juryleden de stemformulieren in. Als winnaars kwamen geranium (Pelargonium) en Hibiscus uit de bus. Beide zomerbloeiers spelen een belangrijke rol in de mediacampagne van Mooiwatplantendoen.nl die in april 2016 start. De mediajury bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer Home and Garden, Margriet, Elle Decoration, de Telegraaf, Seasons, Groei & Bloei, Libelle en Eigen Huis & Tuin.

balkonplant-2016-geranium

Balkonplant van het Jaar 2016
Geranium (Pelargonium) is de Balkonplant van het Jaar 2016. “De geranium is helemaal retro,” aldus de jury en “is een dankbare zomerbloeier die geschikt is voor iedereen: met of zonder groene vingers.” De juryleden prezen ook de veelzijdigheid van de eenjarige zomerbloeier. Vanwege de verschillende vormen kan de geranium prima in balkonbakken, potten en hanging baskets worden toegepast. De geranium is als Balkonplant van het Jaar 2016 de opvolger van de Fuchsia (2015) en Verbena (2014).

terrasplant-2016-hibiscus

Terrasplant van het Jaar 2016
De Terrasplant van het Jaar 2016 is Hibiscus. De jury: “Hibiscus is onterecht een relatief onbekende terrasplant. De prachtige en exotische bloemen in meerdere kleuren maken de plant echter tot een eyecatcher op elk terras. De Hibiscus is een ideale plant voor beginners en zorgt direct voor een zomerse uitstraling. Behalve als kuipplant (op terras of balkon) is de Hibiscus ook geschikt als meerjarige heester in de tuin”. De Hibiscus is de opvolger van de Passiflora (2015) en Lantana (2014).

[intro-foto: rgb stock, mejones, Martyn E. Jones]