Balkonplant van het jaar 2016 – Geranium (Pelargonium) is één van de bekendste tuinbloeiers en als Balkonplant van het Jaar 2016 dé musthave voor elke balkonbezitter.De groene vakjury zegt: “De geranium is helemaal retro én voor iedereen. Van jong tot oud en met of zonder groene vingers. De balkonplant bloeit vanaf april tot ver in het najaar.

Balkonplant van het jaar 2016

Geranium balkonplant

Door zijn veelzijdigheid kun je de geranium haast overal neer zetten. Niet alleen in hangmanden of balkonbakken maar ook in borders.” Om de opvolger van de Fuchsia (Balkonplant van het Jaar 2015) te bepalen beoordeelde de vakjury op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl diverse planten op criteria als passend in trends, bloei en gemak.

Variatie

De geranium heeft mooi groen blad en prachtige bloemen die felrood en hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila, gestreept en heel diep donkerrood. De plant wordt ingedeeld in verschillende groepen. De drie belangrijkste zijn de hanggeranium (Peltatum), de staande geranium (Zonale) en de Franse geranium (Grandiflorum). Hoewel de plant van oorsprong uit Zuid-Afrika komt is de geranium al lang niet meer weg te denken uit ons land.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: IJsheiligen: geen verhoogde kans op nachtvorst

Geranium (Pelargonium)    Geranium (Pelargonium)

Langdurige bloei

Geranium is een sterke plant en staat garant voor een uitbundige bloemenzee. Belangrijk is een fraaie standplaats in de zon of halfschaduw en regelmatig water geven. Voor een extra rijke en langdurige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding bij het gietwater en verwijder je de uitgebloeide bloemen. De geranium maakt dan gewoon weer nieuwe bloemknoppen aan en bloeit door tot de eerste nachtvorst!

Meer informatie over de Balkonplant van het Jaar vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

pelargonium

Veel water en voeding

Een essentiële reden voor de populariteit van de geraniums is hun duurzaamheid. Deze planten zijn in staat om voldoende water op te slaan in hun stengels en dikwandige bladeren om korte droge periodes te overleven, zelfs tijdens een hittegolf.
De plant kan gerust een paar dagen zonder water, dus een spontaan weekend weg is geen probleem. Om een rijkelijke bloei op lange termijn te garanderen, moeten geraniums regelmatig en royaal water krijgen. Op hele warme dagen kan het zelfs goed zijn om ze zowel in de ochtend als in de avond water te geven, maar geef de plant nooit te veel water.

Potterie

Kies zorgvuldig je potterie uit. Staande geraniums kunnen in gewone potten, hangende in bakken. Zorg wel dat de pot afwatert.

Lees ook over de bijzondere geranium op GroenVandaag: Pelargonium Calliope.