Zomerse HibiscusDe Hibiscus, of “Chinese roos”, is een typische zomerplant. De prachtige, indrukwekkend grote bloem maakt haar een bijzonder kleurrijke plant voor op het balkon en terras. Van oorsprong komt de Hibiscus uit China en Zuidoost-Azië.

Zomerse Hibiscus

Tweekleurig

Potplantenbedrijf F. Hofland teelt inmiddels 6 jaar Hibiscus en werkt hierin nauw samen met collega Decorum kweker Groenhof uit Poeldijk. Deze unieke samenwerking zorgt voor verschillende nieuwe soorten en een kwalitatief hoogwaardig product waarvan de consument lang kan genieten. Dit jaar is er een tweekleurige bloem met geel met roze.

hibiscus geisha

Laatbloeier

Hibiscus is winterhard, maar een echte laatbloeier. Denk niet dat de plant dood is als hij nog kaal is en de rest van de tuin al uitloopt. Tuinhibiscus heeft gewoon wat langer nodig om uit zijn rustperiode te komen. De bloei piekt ook later, in augustus en september. Als de rest van de tuin al over haar hoogtepunt heen is, gaat deze struik alsnog helemaal los en maakt nog eindeloos nieuwe knoppen aan. Een van de meest sprookjesachtige kenmerken van tuinhibiscus is dat de bloemen zich ’s avonds grotendeels sluiten en de volgende dag in de zon weer opengaan. Zo leeft de plant echt met je mee.

Lees ook dit artikel: Geranium en Hibiscus uitverkoren planten in 2016.

hibiscus-teelt

Trivia

-De naam is Latijns voor marshmallow, een verwante plant (Althea officinalis) die het voornaamste ingrediënt van de gelijknamige lekkernij is.
-In India heet de plant sapatthu-mal, wat schoenbloem betekent. De bloemblaadjes worden gebruikt om schoenen mee te poetsen.
-Begin jaren veertig was Hollywood in de greep van een hibiscus-hype. Filmster Dorothy Lamour droeg de bloemen in haar haar in ‘Aloma of the South Seas’ (1940) en ‘The Road to Utopia’ (1944).
-In Polynesië worden de vezels van de hibiscus-bast gebruikt om hoelarokjes van te maken.
Bron: mooiwatplantendoen.

Paul Gauguin

Dat hibiscus zo’n flamboyant, tropisch imago heeft terwijl de plant toch eigenlijk uit gematigde Chinese streken komt, is te danken aan impressionistisch schilder Paul Gauguin. Die beeldde de bloemen vaak af op de schilderijen die hij op Tahiti maakte.