Geur-expert – Zo’n 15 jaar geleden heeft Jacques Coolen de Proeve van Meesterschap afgesloten in de stad van de geur en Eau de Cologne (Keulen) bij een van de oudste producenten hiervan. Vanaf die tijd mag hij zich expert noemen.

Geur-expert

Inmiddels heeft hij zijn alom erkende expertise in de geurwaarneming uitgebouwd, geeft hij lezingen en wordt hij wereldwijd uitgezonden om analyses van bloemengeuren te maken.

de geur van de vintage FreesiaBloemenvak en bloemengeuren

Geur-expert Jacques Coolen, 50 jaar actief in het bloemenvak, wilde als kind kok worden, maar dat werd hem ontraden door zijn moeder. ”Jongen, dan moet je altijd werken als anderen feest vieren’. Hij ging in de bloemen.

”Omdat we op de weekmarkt woonden en ik daar altijd de afgebroken bloemen van de straat opraapte en ze vervolgens in een potje met zand stak… leek mij met bloemen werken een goede optie. Achteraf gezien ben ik in mijn jeugd door vele ontwikkelingen in ons grote gezin een uiterst gevoelig mens geworden, en was, en ben ik nog steeds een ster in het zintuiglijk waarnemen.”

Het Parfum

Het Parfum van Patrick Süskind werd zijn lijfboek en met de hoofdpersoon in de gelijknamige film Jean Baptiste Grenouille voelt hij verwantschap.

Van Jacques Coolen zullen vanaf heden op GroenVandaag bijdragen te lezen zijn. Dit zeggen we met genoegen en trots.

Dit eerste blog is zijn introductie.

Het paradijs van natuurlijke verleiders

Is het u opgevallen dat snijbloemen geen betoverende geur meer verspreiden? 
Het geuraspect speelt helaas geen rol meer bij het kweken van snijbloemen.

Veel mensen verbinden meerdere associaties aan de geuren van bloemen en planten. De vertrouwde geur van vroeger, de tuin van oma met de vers geplukte lelietjes der dalen, de geurende rozen of seringen, gemaaid gras.. het roept mooie herinneringen op.

Mijn wens voor de toekomst is om – opnieuw en bewust – te gaan leren ruiken. Die neus zit er niet voor niets! Naar mijn idee is de natuurlijke geur erg belangrijk, méér dan wij ons momenteel realiseren.

Als iedereen zich weer bewust wordt van het geurzintuig zal er een grotere belangstelling ontstaan voor natuurlijke bloemen en plantengeuren.
Een toenemende belangstelling voor natuurlijk geurend plantenmateriaal zal er toe leiden dat kwekers zich meer in geuren gaan verdiepen. Zij kunnen er dan, via juiste methodes, voor zorgen dat bloemen weer beter gaan ruiken.

Gelukkig gaat er de laatste tijd steeds meer belangstelling uit naar een bewust en een gezond leven. Optimaal kunnen ademen is een belangrijk onderdeel van een gezond leven.
De adem is de broer van de geur. Met de zuurstof die door de neus wordt ingeademd vullen wij onze longen, maar tegelijkertijd wordt de meegestroomde geur via de hersenen verwerkt en vertaald. De geur kust onze herinneringen wakker.

In de afgelopen tijd heb ik een passie opgebouwd voor bloemen- en plantengeuren. Deze passie wil ik met delen met iedereen die er belangstelling voor heeft. Noem het een ode aan een wereld vol met geuren van bloemen en planten.

Jacques Coolen

LEESTIP: Lees ook dit artikel op Groenvandaag: Wat zijn de meest gebruikte bloemen in parfums?

LEESTIP: Waar komt de naam Eau de Cologne vandaan?