Markthal – Volop lente in de Rotterdamse Markthal, waar jong en oud door bloemiste Gerdien van Olphen, van Kas Vers Geplukt, verrast werden met een zee van geurende hyacinten. De voorjaarsbloemen worden dagelijks vers aangeleverd, rechtstreeks door kwekerij Gebr. Van der Slot uit Noordwijkerhout. Deze bollenkwekerij werd onlangs uitgeroepen tot nationaal Top Teler vanwege zijn duurzame wijze van kweken.

Markthal

hyacint_markthal

Hyacint

Om de start van het hyacintenseizoen te vieren, konden bezoekers van de Markthal de geurverschillen per kleur zelf ervaren. De geurtest viel bij de Markthalbezoekers in zeer goede smaak, waarbij de lichtroze variant met stip als lekkerste ruiker werd verkozen. De hyacint is als voorjaarsbloeier vooral bekend om zijn lekkere parfum. Tot en met begin mei wordt er een recordaantal van 45 miljoen Nederlandse snijhyacinten wereldwijd verkocht.

geurende_hyacint

Genieten van de geur

De meeste hyacinten en veel narcissen verspreiden een heerlijke zoete bloemengeur. De Hyacint is er in klassieke kleuren als roze, wit en blauw, maar ook in nieuwe tinten als purper, zalm en zachtgeel.

De hyacint kwam in de 16de eeuw vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa. Rond de 17de en 18de eeuw waren hyacinten zo exclusief dat alleen een rijke liefhebbers de bollen konden kopen. Vandaag de dag kan iedereen zich deze kleur-en-geur bloem veroorloven.

Lees meer informatie op bloembol.org

Zonnegod Apollo

De bloem barst van de symboliek. De hyacint is de bloem van zonnegod Apollo en staat symbool voor vrede, toewijding en schoonheid, maar ook voor macht en trots. In christelijke kerken zie je de hyacint vaak terug in de betekenis van geluk en liefde.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Heerlijke hyacint bloem van de zonnegod Apollo