Oostelijke Hyacint – Hyacinten zijn een kei in het creëren van gezelligheid. Door de enorme bloemtrossen, in de meest opvallende tinten, brengen ze een kleurexplosie. Afgelopen najaar geen Hyacinten-bollen gepland…? Kom kijken en ruiken in de Bollenstreek dit voorjaar.

Oostelijke Hyacint

De roots van de hyacint komen uit het oostelijke Middellandse Zeegebied van Midden-Turkije tot Libanon. Van oorsprong is de bloemkleur blauw en bestonden de bloemtrossen uit enkele bloemen. Sinds de 18e eeuw is er volop gestart met veredelen en kwamen er nieuwe variëteiten op de markt, zoals dubbelbloemige (multiflora’s) en andere kleuren.

Elke bloem een eigen geur

Tegenwoordig zijn hyacinten er in een scala aan kleuren zoals roze, rood, blauw, paars, zalmroze, geel, zwart en wit. Naast de kleurenpracht verspreiden ze een heerlijke geur. Elke kleur bloem heeft een eigen unieke geur, waar je van maart tot en met mei van geniet. Zet een kleurenmix in je tuin of gebruik een en dezelfde kleur. Het is maar net waar je vrolijk van wordt!

Planttijd

Hyacinten planten doe je in het najaar. Geef ze een plek in de zon of halfschaduw, waar water goed kan weglopen. Gebruik voor het mooiste resultaat oneven getallen, zoals groepen van 3, 5, 7 en verder. Plant ze drie keer zo diep als de bol groot is. Hyacinten zijn gevoelig voor vorst, dus zorg ervoor dat ze genoeg tijd hebben om nog voor de vorst wortels te vormen.
Woon je in een gebied waar het ‘s winters flink kan vriezen? Plant de hyacintenbollen dan dieper en zorg dat er minstens 20 centimeter grond over de bollen ligt. Het beste is om de geplante hyacinten daarna ook nog te bedekken met bladaarde of tuinturf. Zodra de hyacintenbollen een jaartje staan en zijn gesetteld, zijn ze minder kwetsbaar voor bevriezing.

Zonnegod Apollo

De bloem barst van de symboliek. De hyacint is de bloem van zonnegod Apollo en staat symbool voor vrede, toewijding en schoonheid, maar ook voor macht en trots. In christelijke kerken zie je de hyacint vaak terug in de betekenis van geluk en liefde.

Meerjarig

Hyacintenbollen bloeien elk jaar opnieuw. Dat komt omdat het meerjarige bloembollen zijn. Het eerste jaar zijn de bloemtrossen groot en vol; daarna zijn de trossen minder vol, maar niet minder mooi. Het geeft een natuurlijkere uitstraling. Wist je dat de kleine bloemetjes op de bloemtrossen ‘nagels’ worden genoemd?

Trivia

-Hyacinten zijn geschikt voor in de pluktuin. Heerlijk om eigen geteelde en zelf geplukte geurbommetjes in huis te laten stralen!
-Wil je een wow-effect? Plant de bollen dan zo dicht bij elkaar dat ze elkaar net niet raken.
-Hyacinten zijn geschikt om in potten te planten. Kies potten met een gat onderin of maak zelf een of meerdere gaten in de bodem, zodat te veel water weg kan lopen.
-Wist je dat je hyacintenbollen ook binnen op glas kunt laten groeien? Hier zijn speciale hyacintenglazen voor die je vult met water. Bovenop zet je de hyacintenbol waarvan de onderkant het water net niet raakt.

Kijk op www.bloembol.org voor meer informatie over bloembollen.

Fotocredits: iBulb