Geurende tuinrozen –  Geen enkele bloem is zo bekend om zijn geur als de roos. Waar de één rozengeur met liefde en romantiek associeert, roept het bij de ander herinneringen aan vroeger op. Steeds weer komen nieuwe geurende rozen op de markt.

Geurende tuinrozen

 

Veredeling

Geurbeleving is een kwestie van smaak, maar vrijwel iedereen houdt van rozengeur. Daarom letten veredelaars bij hun zoektocht naar nieuwe rozenrassen, behalve op vorm en kleur van de bloemen, ook op de geur. Het merendeel van de rozen heeft een zoete geur, maar er zijn er ook die een frisse of zelfs kruidige geur verspreiden.

Van zoet tot kruidig

De meeste rozen geuren, de mate waarin verschilt per soort en ras. Zo zijn er rozen met een subtiele geur waar je je neus helemaal in moet steken om het te kunnen ruiken, maar ook rozen die een sterke geur tot meters ver verspreiden. En natuurlijk alles daartussenin.

Etherische oliën

De grootte van rozenbloemen varieert van zo klein als een knikker tot vuistgrootte. Ze hebben open, halfgevulde of gevulde hartjes. Als het om geur gaat, zijn de laatstgenoemde in het voordeel; de geur zit namelijk in de bloemblaadjes. Klieren in de blaadjes geven etherische oliën af. Met deze geurstoffen verleiden de bloemen insecten als bijen en nachtvlinders.

Rozenweetjes

  • Rozengeur heeft een ontspannende werking. Niet voor niets staat de term rozengeur en maneschijn voor totaal geluk.
  • Rozen geuren het sterkst op warme dagen met weinig wind en een lage luchtvochtigheid.
  • De geurafgifte verschilt over de dag. Rozen voor de parfumindustrie worden vroeg in de ochtend geplukt, omdat ze dan de meeste geurstoffen bevatten.
  • Van rozenblaadjes kun je zelf rozenwater maken, bijvoorbeeld voor gebruik in de keuken of als schoonheidsproduct.
  • Bij de kweek van nieuwe rassen wordt vooral geselecteerd op heerlijk geurende rozen en de gezondheid van het ras.

Kijk op www.roses4gardens.nl voor meer informatie tuinrozen.

Met dank aan iVerde.