Geweldige Kerstster – Dat het de Kerstster zou ontbreken aan een eigentijds imago en daardoor minder populair is, is beslist niet af te lezen uit de verkoop. Door een stijgende vraag is de productie van de Poinsettia de laatste jaren zelfs toegenomen en is de Kerstster voor de handel en consument daadwerkelijk de ster van de Kerst. Niet alleen bij ons in Nederland, maar ook in onze buurlanden Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en niet te vergeten Amerika en Mexico.

De geweldige Kerstster

kerststerrenEen modern imago, daar hebben de telers en veredelaars een belangrijke rol in gespeeld. Zij hebben zich de laatste jaren flink ingespannen om nieuwe soorten met nieuwe kleuren te ontwikkelen. Het aantal variëteiten is inmiddels indrukwekkend, met schakeringen van helderrood tot roomwit.

Poinsettia Dag

In de VS is er sinds 2002 een heuse Poinsettia Dag. Bepaald door het Huis van Afgevaardigden, ter ere van de in dat jaar overleden kweker Paul Ecke Jr., die in Amerika wordt beschouwd als de vader van de poinsettia-industrie.

Van onkruid tot Kerstster

In Mexico wordt de Kerstster Bloem-van-de-Heilige-Nacht genoemd. Ook hier heeft de Poinsettia haar eigen feestdag, net als in Amerika op 12 december.

Dag van de Maagd

Deze ook wel Dag van de Maagd genoemd, is verbonden met de legende van een radeloos jong meisje, dat het tijdens een processie ontbrak aan een geschenk voor het kindje Jezus. Een engel vertelt haar dat welke gift dan ook een teken is van liefde en daarom een prachtig geschenk. Als zij onderweg het onkruid langs de weg verzamelt, verandert dit rond de kribbe in wonderbaarlijke en schitterende bloemenzee van rode sterren: de Poinsettia.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

intro-foto, rgb stock, al71, Lucyna Andrzejewska
clip: mooiwatbloemendoen.nl

Verzorgingstips

Wil je jouw kerstster maximaal laten stralen? Lees dan onderstaande tips voor de verzorging van kerstster.

  • Zorg dat de plant warm ingepakt de oversteek maakt van de winkel naar jouw huis. Wikkel de kerstster in papier of bescherm ‘m op een andere manier tegen kou.
  • Zet de kerstster in het licht, maar niet in de felle zon.
  • Vermijd tocht of een hele warme plek bij de kachel.
  • Een bloeiende kerstster houdt van vochtige grond.
  • Geef kerstster elke twee tot drie weken plantenvoeding om de plant in optima forma te houden.
  • Was je handen als er plantensap uit een stengel op je hand is gekomen: het sap van kerstster kan huidirritatie veroorzaken.